Recepten – het beste van het Gardameer thuis

De Italiaanse keuken is rijk en gevarieerd, met pasta’s in allerlei soorten en maten, veel verse groenten en olijfolie. Heerlijke vlees- en visgerechten en lekkere salades maken je Italiaanse diner compleet. Probeer het thuis ook eens!

Op deze pagina enkele heerlijke recepten uit de Italiaanse keuken en enkele specialiteiten van het Gardameer en omgeving. Van bezoekers van deze site (uit Nederland en Italië), uit kookboeken en van koks van restaurants bij het Gardameer en van Italiaanse restaurants in Nederland en België.

Tiramisù, het ultieme Italiaanse dessert

Tiramisù, het ultieme Italiaanse dessert

Tiramisù is ongetwijfeld het lekkerste Italiaanse dessert. De in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola kan niemand weerstaan. Het lijkt een bewerkelijk nagerecht, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken! Er hoeft namelijk niets gekookt of...

Lees meer
Pasta primavera: de voorbode van de lente

Pasta primavera: de voorbode van de lente

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto....

Lees meer
Polenta fritta con zucchine e formaggio

Polenta fritta con zucchine e formaggio

Een typisch gerecht dat je vaak tegenkomt bij het Gardameer is polenta: dikke, gele maïspap die desgewenst ook gebakken of gefrituurd kan worden. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta pas echt lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet,...

Lees meer
Risotto Primavera: proef het voorjaar!

Risotto Primavera: proef het voorjaar!

Een echt goede risotto maken blijft lastig. Het begint al bij de keuze van de rijst: het beste resultaat bereik je met een middellange of rondkorrelige rijstsoort van de Japonica-variëteit die in de Po-vlakte worden verbouwd en luisteren naar namen als Carnaroli,...

Lees meer
Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese

De lasagne bolognese bestaat uit stukken deeg van 10 bij 20 cm. die, afgewisseld met steeds een laag saus, in een ovenschaal worden gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla...

Lees meer
Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

De eerste keer dat je spaghetti vongole klaarmaakt, zal het best lekker worden, maar het zit er dik in dat niet alles exact tegelijk klaar is. Maak je niet druk, volgende keer gaat het vast beter. Een goede reden om dit heerljke gerecht regelmatig op tafel te zetten! ...

Lees meer
Gazpaccio Caprese

Gazpaccio Caprese

Dit zomerse recept is afkomstig uit het kookboek La vita è bella! – Italiaans vegetarisch van Jolande Burg. In Puglia, waar ze woont, deed ze de inspiratie op voor de recepten in dit boek. De tweehonderd jaar oude villa die ze daar kocht ligt tussen de eeuwenoude...

Lees meer
Polenta fritta con zucchine e formaggio

Polenta fritta con zucchine e formaggio

Een typisch gerecht dat je vaak tegenkomt bij het Gardameer is polenta: dikke, gele maïspap die desgewenst ook gebakken of gefrituurd kan worden. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta pas echt lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet,...

Lees meer
Risotto Primavera: proef het voorjaar!

Risotto Primavera: proef het voorjaar!

Een echt goede risotto maken blijft lastig. Het begint al bij de keuze van de rijst: het beste resultaat bereik je met een middellange of rondkorrelige rijstsoort van de Japonica-variëteit die in de Po-vlakte worden verbouwd en luisteren naar namen als Carnaroli,...

Lees meer
Tiramisù, het ultieme Italiaanse dessert

Tiramisù, het ultieme Italiaanse dessert

Tiramisù is ongetwijfeld het lekkerste Italiaanse dessert. De in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola kan niemand weerstaan. Het lijkt een bewerkelijk nagerecht, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken! Er hoeft namelijk niets gekookt of...

Lees meer
Recept: Bruschetta met gegrilde aubergines

Recept: Bruschetta met gegrilde aubergines

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van heerlijke lichte maaltijden. Frisse pasta of rijst salades, lekkere stukjes vlees op de barbecue en vooral niet te vergeten de smaakvolle bruschetta als antipasto! Waarschijnlijk kennen...

Lees meer
Pasta primavera: de voorbode van de lente

Pasta primavera: de voorbode van de lente

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto....

Lees meer
Spaghetti aglio olio peperoncino

Spaghetti aglio olio peperoncino

Een geliefd recept dat je op veel plaatsen rond het Gardameer tegenkomt en wat je meteen weer in die echte vakantiestemming brengt. Je gebruikt er extra vergine olijfolie bij, vind je dat zonde, bak dan de knoflook in een heel klein beetje olie en voeg de rest pas op...

Lees meer
Penne a la Arrabiata

Penne a la Arrabiata

Arrabbiata saus, of Sugo all'arrabbiata in het Italiaans, is een pittige saus voor pasta gemaakt van knoflook, tomaten en rode chilipepers, gebakken in olijfolie. "Arrabbiata" betekent letterlijk "boos" in het Italiaans, en de naam van de saus is te wijten aan de...

Lees meer