Pasta primavera: de voorbode van de lente

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Pasta primavera is een goed voorbeeld van een heerlijke, frisse voorjaarspasta. Makkelijk op tafel een goed excuus om veel voorjaarsbodes in huis te halen! 

Gardameer_recepten-pasta-primavera.jpg

Pasta primavera

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)

50 gram boter
3 jonge preitjes, zonder groen en in ringetjes
2 tenen knoflook, geperst
1 kleine venkelknol, heel dun gesneden
150 gram jonge tuinbonen, gedopt, geblancheerd en nogmaals gedopt
150 gram sperzieboontjes, in stukjes van 3 cm
150 gram verse doperwten, gedopt
1 bosje dunne groene asperges, in stukjes van 3 cm
400 ml slagroom
500 gram ditali (kleine, 1 cm lange pastapijpjes)
zout en versgemalen zwarte peper
100 gram Parmigiano, vers geraspt

Bereiding

Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de preiringetjes toe en bak ze 5 minuten zachtjes. Voeg dan de knoflook en de venkel toe en bak die tot ze zacht zijn.

Voeg anderhalve eetlepel zout toe aan een grote pan water en breng aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de tuinbonen, de sperzieboontjes, de doperwten en de asperges toe. Schep de groenten er met een schuimspaan uit zodra het water weer aan de kook komt (bewaar het water om de pasta in te koken) en voeg ze toe aan de koekenpan met het prei-venkelmengsel. Schenk de slagroom erbij en breng aan de kook. Laat 2 minuten borrelen – de groenten moeten een beetje beet houden – en neem dan de pan van het vuur.

Kook de pasta in het groentewater al dente. Laat goed uitlekken en voeg de pasta toe aan het romige groentemengsel. Schep alles goed om. Breng op smaak met zout en peper, voeg de Parmigiano toe en serveer meteen.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek:

Lente in Sicilië
Manuela Darling-Gansser en Simon Griffiths.
ISBN 9789077740804
€ 29,95
uitgeverij De Boekenmakers i.s.m. Edicola Publishing