Regionale specialiteiten van het Gardameer

Het gebied rond het Gardameer behoort tot drie regio’s, Veneto, Lombardije en Trentino, en dat kun je op de menukaart zien. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten.

In het bergachtige noorden bij Riva del Garda, Arco en Torbole (Trentino) kun je genieten van carne salada e faglio (gepekeld rundvlees met bonen) of speck (gekruid, gerookt varkensvlees) en van canederli (inheemse noedels). Deze gerechten vind je vooral in de kleinere dorpjes als Gavazzo en Tenno in de bergen bij Riva del Garda en Arco.

Aan de oostelijke oever (Veneto) wordt graag risotto opgediend als alternatief voor pasta. De lekkerste varianten zijn alla tinca (met zeelt, een karperachtige vis), ai frutti di mare (zeevruchten) of alla seppia, helemaal zwart door de inktvis. In het zuiden bij Sirmione moet je beslist de tortellini di zucca (met pompoenmoes gevulde deegflapjes) proberen, die zijn echt heerlijk!

Langs de westelijke oever wacht de keuken van Lombardije met bijvoorbeeld de uitstekende, in wijn gestoofde ossobuco (kalfsschenkel), of dun gesneden cotoletta alla milanese (een ‘zachte’ schnitzel). Meest geliefd bij alle Gardesaner is echter de carpione, de heerlijke forel uit het Gardameer! Kruidige, gefrituurde alborelle (ook wel agole of aole geheten), de kleine sardientjes die dagelijks vers worden aangevoerd, dienen als antipasto (voorgerecht) en eetlustopwekker.

Wijnen van het Gardameer

Wijnen van het Gardameer

Typische producten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Op de schilderachtige heuvels rond het meer zijn talrijke wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit dit gebied zijn licht en lekker, en goed van kwaliteit. Verschillende gebieden rond het...

Lees meer
Olijfolie van het Gardameer

Olijfolie van het Gardameer

De olijfolie uit de omgeving van het Gardameer is van hoge kwaliteit. Dankzij het milde klimaat groeien er al olijven bij het Gardameer sinds de Romeinse tijd.  De oude olijfgaarden op zonovergoten richels zijn een kostbare schat, bewaakt en eeuwenlang doorgegeven van...

Lees meer
Wijnen van het Gardameer

Wijnen van het Gardameer

Typische producten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Op de schilderachtige heuvels rond het meer zijn talrijke wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit dit gebied zijn licht en lekker, en goed van kwaliteit. Verschillende gebieden rond het...

Lees meer
Olijfolie van het Gardameer

Olijfolie van het Gardameer

De olijfolie uit de omgeving van het Gardameer is van hoge kwaliteit. Dankzij het milde klimaat groeien er al olijven bij het Gardameer sinds de Romeinse tijd.  De oude olijfgaarden op zonovergoten richels zijn een kostbare schat, bewaakt en eeuwenlang doorgegeven van...

Lees meer
Vis uit het Gardameer

Vis uit het Gardameer

Vis uit het Gardameer en lokaal gekweekte vis kom je hier tegen in tal van smakelijke recepten. Het zoete water van het Gardameer en het Lago di Ledro zitten vol vis - alleen in het Gardameer kun je de beroemde en zeldzame carpione (lokale variëteit van karper)...

Lees meer
Streekkazen en Vino Santo: een gouden combinatie

Streekkazen en Vino Santo: een gouden combinatie

De oude traditie van zuivelproducten in de omgeving van het Gardameer leeft voort in de productie van lekkere kazen als de zachte bergkaas 'Formaggella di Tremosine', de 'Caciotta del Garda e delle Colline', met een licht zoete smaak. en 'Garda', een harde kaas waar...

Lees meer