Olijfolie van het Gardameer

De olijfolie uit de omgeving van het Gardameer is van hoge kwaliteit. Dankzij het milde klimaat groeien er al olijven bij het Gardameer sinds de Romeinse tijd. 

De oude olijfgaarden op zonovergoten richels zijn een kostbare schat, bewaakt en eeuwenlang doorgegeven van generatie op generatie om extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Onder de vele lokale variëteiten van olijfbomen is het Casaliva ras een bijzondere: van deze olijven wordt extra vierge olie geperst, goud-groen van kleur, die heel delicaat proeft en met een nasmaak van groene amandelen, artisjok en aromatische kruiden.

Gardameer_specialiteiten-olijf-g.jpg

DOP

De extra vergine olijfolie van het Gardameer kreeg in 1997 het kwaliteitslabel DOP (Denominazione di Origine Prottetta) van de Europese Unie. Dit kwaliteitskeurmerk garandeert dat de olijfolie voor honderd procent uit olijven uit de genoemde streek bestaat en dat ook het gehele productieproces in deze streek heeft plaatsgevonden.

Aan het Gardameer vind je drie verschillende soorten olijfolie die het kwaliteitslabel DOP hebben: de Garda Trentino DOP, de Garda Bresciano DOP en de Garda Orientale DOP. De olijven die hiervoor worden gebruikt, zijn afkomstig uit de provincies Brescia, Mantova, Verona en Trento

De meest noordelijk geproduceerde olijfolie

Wist je dat extra vierge olijfolie uit Garda Trentino op de meest noordelijke plek ter wereld wordt geproduceerd? Dat is te danken aan het typische mediterrane klimaat van het Gardameer. Heel apart is ook dat deze lokale olijfbomen een opmerkelijke concentratie van polyfenolen bevatten, natuurlijke antioxidanten die essentieel zijn om fit te blijven. De olijfolie van het Gardameer heeft bovendien het laagste zuurgehalte in olie ter wereld, van maximaal een half procent.

Gardameer_specialiteiten-olijf-g2.jpg

Meer weten? Bij Toscolano-Maderno vind je de producent van de Frantoio Olive del Bornico. In Cisano bij Bardolino ligt een olijfolie-museum. Bezoek ook eens een van de bedrijven met een olijfoliemolen, om te zien hoe de productie verloopt!

Olijfolie van het Gardameer 1

De bekendste merken olijfolie (met DOP-zegel) zijn:

  • Valpolicella
  • Eugani Bercici
  • del Grappa
Olijfolie van het Gardameer 2