Streekkazen en Vino Santo: een gouden combinatie

De oude traditie van zuivelproducten in de omgeving van het Gardameer leeft voort in de productie van lekkere kazen als de zachte bergkaas ‘Formaggella di Tremosine’, de ‘Caciotta del Garda e delle Colline’, met een licht zoete smaak. en ‘Garda’, een harde kaas waar soms ook kruiden doorheen worden gemengd. Grana Padano-kaas komt hier ook vandaan.

Gardameer_specialiteiten-kaas-k.jpg

Grana Padano

De naam van de Grana Padano-kaas komt van grana, korrels van gemalen kaas, en van padano, het bijvoeglijk naamwoord dat de Italianen gebruiken voor de vlaktes aan weerszijden van de rivier de Po. Grana Padano is een halfvette, harde kaas met een delicate smaak die verschilt naargelang het aantal maanden dat de kaas heeft liggen rijpen. Dit varieert van negen tot meer dan twintig maanden. Grana Padano is heerlijk als dessert maar staat ook vaak geraspt op tafel, voor over de pasta.

Vino Santo

De dessertwijn Vino Santo past perfect bij een stukje kaas of een kaasplankje. Vino Santo Trentino wordt verkregen door het gedurende vijf maanden drogen van Nosiola druiven op houten roosters tot de persing, die plaatsvindt tijdens de Heilige Week. Dankzij Ora, de zuidenwind die karakteristiek is voor het Gardameer, drogen de druiven hier op unieke wijze. Na de persing fermenteert en veroudert de verkregen most gedurende zes tot acht jaar in eiken vaten. Het resultaat is een unieke, aromatische zoete witte wijn die pas begint te leven als hij in de fles wordt gedaan. Je kunt deze dessertwijn drinken bij lokale zoetigheden, zoals zelten, een typische specialiteit uit Trentino-Alto Adige, of de torta di fregoloti, een kruimeltaart, of met (gemarmerde) kaas.