Wijnen van het Gardameer

Typische producten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Op de schilderachtige heuvels rond het meer zijn talrijke wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit dit gebied zijn licht en lekker, en goed van kwaliteit.

Verschillende gebieden rond het Gardameer zijn beroemd om hun goede wijnen. Vooral Bardolino met zijn lichte rode wijn is een bekendheid, geproduceerd met dezelfde druivenrassen als Valpolicella. Ook de witte Custoza en, in het zuidelijke gebied, Lugana, winnen steeds meer aan populariteit in Italië en in het buitenland. Al sinds de prehistorie wordt er wijn verbouwd aan het Gardameer: er zijn grote hoeveelheden druivenpitten gevonden in archeologische opgravingen rond Peschiera, Pacengo, Cisano en Bardolino. En de oude Romeinen produceerden wijn in villa’s waarvan de resten zijn gevonden langs de oevers van het Gardameer.

Gardameer_specialiteiten-wijn-k.jpg

Bardolino

De bekendste wijn van het Gardameer is waarschijnlijk Bardolino. Deze wordt geproduceerd met dezelfde druivenrassen als in de Valpolicella: Corvina, Rondinella en Molinara. De druivensoorten worden geteeld en verwerkt op het grondgebied van Bardolino, Affi, Cavaion Veronese, Costermano, Garda en Lazise. De bodem en het eigenaardige klimaat van het Gardameer maakt Bardolino wijn licht in vergelijking met Valpolicella. Bardolino was een van de eerste wijnen uit de regio Veneto die de DOC certificering kreeg, in 1968.
Bardolino is een wijn die gedronken kan worden bij een grote verscheidenheid aan gerechten, vooral Veronese klassiekers smaken er goed bij – denk aan risotto en pappardelle. Als lichte rode wijn met een goede zuurgraad kun je ‘m ook uitstekend combineren met visgerechten. Bardolino is ook te vinden in de Chiaretto variëteit, een zeer mooie rosé met een toenemende populariteit.

Gardameer_specialiteiten-wijn-k2.jpg

Custoza

Op de morenenheuvels rondom het meer tussen Peschiera en Verona wordt de beroemde Bianco di Custoza geproduceerd, gemaakt met Trebbiano en Garganega druivensoorten. Deze lichte, witte wijn doet het goed als aperitief maar smaakt ook heerlijk bij vis.

Lugana

In het zuidelijke deel van het Gardameer, tussen Sirmione en Peschiera, wordt ook Lugana geproduceerd; een volle witte wijn die steeds populairder wordt, zowel op de nationale als internationale markt. De wijn wordt gemaakt met Trebbiano di Lugana en Turbiana druivensoorten. Lugana is een uitstekende wijn die jong gedronken kan worden, maar ook na enkele jaren nog uitstekend smaakt.

Wijnen van Valdadige

In het noordelijke deel van het meer, langs de vallei van de rivier de Adige, wordt de rode Marzemino geproduceerd. Verder naar het noorden, in de provincie Trento, vind je grote witte wijnen zoals de Müller Thurgau, maar ook bekende mousserende wijnen zoals de wereldberoemde Ferrari.

Gardameer_specialiteiten-wijn-k3.jpg

Vino Santo

Vino Santo Trentino wordt verkregen door het gedurende vijf maanden drogen van Nosiola druiven op houten roosters tot de persing, die plaatsvindt tijdens de Heilige Week. Dankzij Ora, de zuidenwind die karakteristiek is voor het Gardameer, drogen de druiven hier op unieke wijze. Na de persing fermenteert en veroudert de verkregen most gedurende zes tot acht jaar in eiken vaten. Het resultaat is een unieke, aromatische zoete witte wijn die pas begint te leven als hij in de fles wordt gedaan. Je kunt deze dessertwijn drinken bij lokale zoetigheden, zoals zelten, een typische specialiteit uit Trentino-Alto Adige, of de torta di fregoloti, een kruimeltaart, of met (gemarmerde) kaas.

Gardameer_specialiteiten-wijn-g.jpg

Andere bekende wijnen zijn:

  • Chiaretto (rosé-wijn uit het wijngebied van Valtenesi)
  • Gropello (rode wijn uit de Valtenesi)
  • San Martino di Battaglia (wit)
  • Valpolicella (rood)
  • Schiava (rosé)
  • Teroldego en Marzimino (rode wijnen uit Trentino)

Er zijn wijnroutes in het gebied waarbij een bezoek wordt gebracht aan diverse wijnproducenten. Een bekende is de Strada del Vino bij Bardolino en Lazise. De route voert langs 75 wijnboerderijen en -verkooppunten.