Polenta fritta con zucchine e formaggio

Een typisch gerecht dat je vaak tegenkomt bij het Gardameer is polenta: dikke, gele maïspap die desgewenst ook gebakken of gefrituurd kan worden. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta pas echt lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd! 

Polenta fritta con zucchine e formaggio 1

Polenta fritta con zucchine e formaggio

Gebakken polenta met courgette en kaas

Ingrediënten: (voor 4 personen)

100 gram bramata-polenta*
50 ml slagroom
2 middelgrote courgettes
1 knoflookteentje
50 gram boter
200 gram fontinakaas**
1 el fijngesneden bladpeterselie

*bramata-polenta is een kwaliteitsaanduiding van maïsmeel. Te koop bij Italiaanse winkels, mediterrane winkels en sommige online webwinkels. Kies geen snelkookvariant.

**fontina is een zachte roodschimmelkaas uit Italië, te koop bij kaasspeciaalzaken, sommige ruim gesorteerde supermarkten en sommige natuurwinkels.

Gardameer_recepten-polenta-fritta-con-zucchine-e-formaggio.jpg

Bereiding

Breng in een hoge pan 500 ml water aan de kook, strooi er 1 theelepel zout en de polenta bij en roer gelijktijdig continu met een pollepel, om klontvorming tegen te gaan. Pas wel op, want het kan erg spatten. Laat de polenta minstens 40 minuten op de laagste stand pruttelen, en roer steeds weer om. Voeg ondertussen beetje bij beetje de slagroom toe, zodat de polenta niet te droog wordt. Schep de polenta in een vierkant plastic bakje en laat volledig afkoelen. Maak de courgettes schoon, snijd ze in dunne plakken en bak ze met de gehakte knoflook en helft van de boter in een pan op een laag vuur, tot ze beetgaar zijn. Neem de pan van het vuur.

Snijd de polenta in dikke repen en bak ze in de rest van de boter in een koekenpan op een middelmatig vuur aan beide zijden goudbruin (opgepast, dit kan spatten!). Bedek de plakken polenta met de courgetteplakken en de in dunne plakjes gesneden fontina. Bak zo lang door met het deksel op de pan, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi het gerecht met peterselie, breng het op smaak met peper en serveer direct. Lekker met gesmoorde radicchio (recept op pagina 154 van het boek) of een salade van rucola.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek La cucina verde.

Auteur Carlo Bernasconi ‘reist’ in zijn kookboek terug naar Italiaanse voorouders; boeren en kleine ambachtslieden. Zij konden zich zelden vlees of vis veroorloven en maakten van de oogst uit eigen tuin met veel fantasie lekkere pure gerechten. Met mooie illustraties van Larissa Bertonasco.

(Bron: CiaoTutti.nl)