Tiramisù, het ultieme Italiaanse dessert

Tiramisù is ongetwijfeld het lekkerste Italiaanse dessert. De in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola kan niemand weerstaan. Het lijkt een bewerkelijk nagerecht, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken! Er hoeft namelijk niets gekookt of gebakken te worden. Je hebt er alleen savoiardi, lange vingers, voor nodig – gedrenkt in koffie (met eventueel wat likeur), zodat ze zacht worden – die in laagjes worden opgestapeld met daartussen suiker en een mengsel van eieren en mascarpone. 

In ‘Tiramisù’ onthult Laura Zavan alle geheimen van de echte lekkere tiramisù, gevolgd door 29 heel verschillende recepten.

Het recept voor de enige echte tiramisù:

Ingrediënten: (voor 6 personen)

6 eierdooiers
250 gram suiker
500 gram mascarpone
30 savoiardi of lange vingers
30 cl sterke, gezoete koffie
2 eetlepels bittere cacao

Gardameer_recepten-tiramisu.jpg

Bereiding

Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Voeg de mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat. Doop de koekjes in de koffie en leg ze op een rond bord. Verdeel de helft van de room gelijkmatig over de laag biscuits. Leg er vervolgens weer een laag in koffie gedrenkte koekjes op en daarna nog een laag mascarponeroom. Strooi de cacao erover en zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast.

Voor wie de smaak te pakken heeft: Tiramisù bevat zoals gezegd 29 recepten, dus na deze klassieker zijn er nog 28 variaties te maken en te proeven. Met vijgen, met limoncello, met frambozen, met meloen, met groene thee of met karamel.

Tiramisù
Laura Zavan
H.J.W. Becht’s Uitgevers-Maatschappij, 2008
ISBN 9789023012283
€ 5,00