Lasagne Bolognese
De lasagne bolognese bestaat uit stukken deeg van 10 bij 20 cm. die, afgewisseld met steeds een laag saus, in een ovenschaal worden gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas.
Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus. Daarbij werden we geholpen door Italie-liefhebster Ciao Tutti, die ons attenteerde op dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Pasta, een prachtig en helder geschreven boek met maar liefst 360 authentieke en moderne Italiaanse recepten voor pastagerechten.

Basisrecept voor lasagne
Ingrediënten: (voor circa 12 lasagne-vellen)
300 g bloem, plus iets extra voor het aanrecht
3 eieren
zout
Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg wat zout toe. Kneed 10 minuten; voeg meer bloem toe als het te zacht is en meer water als het te droog blijft. Maak er een bal van en laat hem onder een schone theedoek 15 minuten rusten. Rol het op een licht met bloem bestoven aanrecht tamelijk dik uit en snijd het in rechthoeken van 10 x 20 cm. Kook ze in royaal water met wat zout beetgaar, haal ze eruit en laat ze op schone theedoeken drogen.
Bechamelsaus
Ingrediënten: (voor bij lasagne voor 4 personen)
50 g boter
50 g bloem
5 dl lauwe melk
zout en peper
Smelt de boter in een pan. Roer er op niet te hoog vuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in 2-3 minuten goudbruin. Roer er beetje bij beetje de melk door. Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend 20 minuten pruttelen. Het moet een gladde, dikke saus worden. Haal de pan van het vuur en doe er zout en peper naar smaak bij.

Lasagna alla bolognese
Ingrediënten: (voor 4 personen)
10 lasagnevellen
Bechamelsaus voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie
1 wortel, kleingesneden
1 ui, fijngehakt
300 gram rundergehakt
1 dl droge witte wijn
250 gram passata
25 gram boter, plus extra om in te vetten
65 gram Parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper

Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan, voeg de wortel en de ui toe en bak ze 5 minuten op niet te hoog vuur; roer af en toe. Voeg het gehakt toe en bak het bruin. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. Doe er zout naar smaak bij, voeg de passata toe, laat alles 30 minuten pruttelen en voeg peper toe. Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6). Beboter een ovenschaal. Leg een laagje lasagnebladen in de ovenschaal, schep er wat vleessaus op, verdeel er een laagje bechamel over, bestrooi die met wat Parmezaanse kaas en verdeel er wat boter over. Ga op deze manier door tot alle ingrediënten op zijn en eindig met bechamel. Zet het gerecht 30 minuten in de oven.