Spaghetti vongole

De eerste keer dat je spaghetti vongole klaarmaakt, zal het best lekker worden, maar het zit er dik in dat niet alles exact tegelijk klaar is. Maak je niet druk, volgende keer gaat het vast beter. Een goede reden om dit heerljke gerecht regelmatig op tafel te zetten! 

Gardameer_recepten-spaghetti-vongole.jpg

Spaghetti vongole

Ingredi├źnten (voor 6 personen)

450 gram spaghetti
600 gram vongole
300 gram ontvelde tomaten
1/2 ui
2 teentjes knoflook
20 blaadjes basilicum
7 eetlepels extra vergine olijfolie
peper en zout

Bereiding:

Was de vongole onder koud stromend water en gooi de open schelpen weg. Kook de rest van de vongole in een pan met een bodem water in korte tijd op hoog vuur gaar. Gooi de ongeopende vongole weg en bewaar het kookvocht. Stamp de fijngesneden basilicum en de fijngehakte knoflook fijn in een vijzel. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui. Voeg de pesto van basilicum en knoflook toe en warm even mee. Voeg dan de fijngeprakte tomaten toe, breng op smaak met peper en zout en laat de saus op middelmatig vuur pruttelen. Voeg enkele eetlepels van het kookvocht van de vongole toe als de saus te dik wordt. Roer er de vongole (met schelp) doorheen en warm nog even goed door. Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de pasta af en roer er de saus door. Direct serveren.

Variatie: gebruik een beetje paprikapoeder in plaats van peper.

Dit recept is afkomstig uit “Het grote Pasta kookboek”, met meer dan 600 inspirerende Italiaanse recepten van Uitgeverij Becht (ISBN 9789023013006).