Regionale specialiteiten van het Gardameer
Het gebied rond het Gardameer behoort tot drie regio’s, Veneto, Lombardije en Trentino, en dat kun je op de menukaart zien. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten.
In het bergachtige noorden bij Riva del Garda, Arco en Torbole (Trentino) kun je genieten van carne salada e faglio (gepekeld rundvlees met bonen) of speck (gekruid, gerookt varkensvlees) en van canederli (inheemse noedels). Deze gerechten vind je vooral in de kleinere dorpjes als Gavazzo en Tenno in de bergen bij Riva del Garda en Arco.
Aan de oostelijke oever (Veneto) wordt graag risotto opgediend als alternatief voor pasta. De lekkerste varianten zijn alla tinca (met zeelt, een karperachtige vis), ai frutti di mare (zeevruchten) of alla seppia, helemaal zwart door de inktvis. In het zuiden bij Sirmione moet je beslist de tortellini di zucca (met pompoenmoes gevulde deegflapjes) proberen, die zijn echt heerlijk!
Langs de westelijke oever wacht de keuken van Lombardije met bijvoorbeeld de uitstekende, in wijn gestoofde ossobuco (kalfsschenkel), of dun gesneden cotoletta alla milanese (een ‘zachte’ schnitzel). Meest geliefd bij alle Gardesaner is echter de carpione, de heerlijke forel uit het Gardameer! Kruidige, gefrituurde alborelle (ook wel agole of aole geheten), de kleine sardientjes die dagelijks vers worden aangevoerd, dienen als antipasto (voorgerecht) en eetlustopwekker.
Ontdek de lekkerste wijnen rond het Gardameer
Het Gardameer, het grootste meer van Italië, staat niet alleen bekend om zijn adembenemende uitzichten, pittoreske dorpjes en zonnige stranden, maar ook om zijn heerlijke wijnen. Een reis langs de 'Strada dei Vini e dei Sapori del Garda' is dan ook een traktatie voor...
Wijnen van het Gardameer
Typische producten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Op de schilderachtige heuvels rond het meer zijn talrijke wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit dit gebied zijn licht en lekker, en goed van kwaliteit. Verschillende gebieden rond het...
Olijfolie van het Gardameer
De olijfolie uit de omgeving van het Gardameer is van hoge kwaliteit. Dankzij het milde klimaat groeien er al olijven bij het Gardameer sinds de Romeinse tijd. De oude olijfgaarden op zonovergoten richels zijn een kostbare schat, bewaakt en eeuwenlang doorgegeven van...
Vis uit het Gardameer
Vis uit het Gardameer en lokaal gekweekte vis kom je hier tegen in tal van smakelijke recepten. Het zoete water van het Gardameer en het Lago di Ledro zitten vol vis. Alleen in het Gardameer kun je de beroemde en zeldzame carpione (lokale variëteit van karper) vangen,...
Ontdek de lekkerste wijnen rond het Gardameer
Het Gardameer, het grootste meer van Italië, staat niet alleen bekend om zijn adembenemende uitzichten, pittoreske dorpjes en zonnige stranden, maar ook om zijn heerlijke wijnen. Een reis langs de 'Strada dei Vini e dei Sapori del Garda' is dan ook een traktatie voor...
Wijnen van het Gardameer
Typische producten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Op de schilderachtige heuvels rond het meer zijn talrijke wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit dit gebied zijn licht en lekker, en goed van kwaliteit. Verschillende gebieden rond het...
Olijfolie van het Gardameer
De olijfolie uit de omgeving van het Gardameer is van hoge kwaliteit. Dankzij het milde klimaat groeien er al olijven bij het Gardameer sinds de Romeinse tijd. De oude olijfgaarden op zonovergoten richels zijn een kostbare schat, bewaakt en eeuwenlang doorgegeven van...
Vis uit het Gardameer
Vis uit het Gardameer en lokaal gekweekte vis kom je hier tegen in tal van smakelijke recepten. Het zoete water van het Gardameer en het Lago di Ledro zitten vol vis. Alleen in het Gardameer kun je de beroemde en zeldzame carpione (lokale variëteit van karper) vangen,...
Streekkazen en Vino Santo: een gouden combinatie
De oude traditie van zuivelproducten in de omgeving van het Gardameer leeft voort in de productie van lekkere kazen als de zachte bergkaas 'Formaggella di Tremosine', de 'Caciotta del Garda e delle Colline', met een licht zoete smaak. en 'Garda', een harde kaas waar...
Cappuccino, espresso of macchiato?
In Italië kennen ze veel verschillende koffievarianten. De bekendste zijn cappuccino en espresso, maar wanneer bestel je nu welke koffie? En wat als je eigenlijk een 'gewoon bakkie leut' wil? Met onderstaande tips drink je op elk moment de juiste koffie als je op...