Tremosine sul Garda

Tremosine is zelf geen stadje, het is de naam van de gemeente bestaande uit 18 kleine dorpjes. Ze liggen tegen de berghellingen op een hoogvlakte aan de westoever van het Gardameer, tussen Limone en Gargnano. Het natuurschoon is hier soms adembenemend mooi. Via smalle, soms zeer steile weggetjes met veel haarspeldbochten kun je van dorp naar dorp rijden en genieten van het fantastische landschap en uitzicht. 

In de bergdorpjes van Tremosine vind je vooral rust en ontspanning, ver weg van de drukte bij het Gardameer. Bij de meeste hotels en vakantiehuizen heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer en op de Monte Baldo en Malcesine aan de overkant van het meer. Sinds 2009 staat Tremosine op de lijst van ‘I borghi più belli d’Italia’ – de mooiste dorpjes van Italië. Borghetto sul Mincio, ten zuiden van het Gardameer, is een ander prachtig dorpje op deze lijst.

Gardameer_tremosine-1.jpg

Pieve is het grootste (en mooiste) dorp van Tremosine, de andere dorpjes, soms niet meer dan enkele huisjes, liggen in de nabijheid: Arias, Bassanega, Cadignano, Castone, Mezzema, Musio, Pregasio, Priezzo, Secastello, Sermerio, Sompriezzo, Ustecchio, Vesio, Villa, Voiandes en Voltino. De idyllische dorpjes liggen op een hoogte van 400 tot 600 meter, vlak bij het natuurgebied Parco Alto Garda Bresciano. Het 18e dorp dat bij Tremosine hoort is Campione en dat ligt niet op de hoogvlakte, maar helemaal beneden direct aan het Gardameer. Campione is een paradijs voor surfers en zeilers.

Gardameer_steden-Tremosine-k1.jpg

Pieve

Het hooggelegen Pieve di Tremosine is met zijn historisch centrum uit de 18e eeuw, met nauwe steegjes en mooie bloemen aan de balkons van de oude huisjes, een van de mooiste dorpen bij het Gardameer en omgeving. Een aantal restaurants in Pieve adverteert met de slogan ‘huiveringwekkende terrassen’ (Terrazza del Brivido).

Bij de restaurants Miralago en Paradiso kijk je langs rotswanden 400 meter loodrecht omlaag! Als je gaat eten in een restaurant in Pieve of een van de andere dorpjes van Tremosine probeer dan zaker de lokale specialiteit ‘lo spiedo’! Een spies met allerlei soorten vlees, geserveerd met polenta. In de delicatessenwinkeltjes in de dorpjes van Tremosine kun je Alpenboter, fijne vleeswaren, heerlijke kazen, honing, olijfolie en witte en zwarte truffels kopen.

Gardameer_brasa-schlucht-gardameer-1a.jpg

Brasa Schlucht

Vanaf hotel Miralago kronkelt langs deze rotswand een wandelpad naar de weg beneden aan het Gardameer. Omdat de rotswand bijna loodrecht naar beneden loopt is het nauwelijks voor te stellen dat het pad uitstekend begaanbaar is. Je moet echter geen last hebben van hoogtevrees! Met de auto of bus naar Pieve of terug naar het Gardameer over de weg door de Brasa-kloof (Brasa-Schlucht) is ook een spannend avontuur. De weg met haarspeldbochten, langs watervallen en door tunnels en smalle kloven wordt wel “de mooiste weg van de wereld” genoemd… 

Lees meer over de Brasa-Schlucht in dit artikel.

Tremosine sul Garda 1

Parco Alto Garda Bresciano

Het natuurpark Parco Alto Garda Bresciano strekt zich uit over een groot deel van de westoever van het Gardameer, van Limone sul Garda naar Salò. Je wandelt en fietst hier over soms eeuwenoude (muilezel)paden, die steeds weer afwisselende en mooie vergezichten opleveren. Geniet hier van de prachtige natuur, met planten, bloemen en dieren uit de Alpen.

Tremosine sul Garda 2

Sporten

De omgeving van Tremosie en het prettige klimaat op de hoogvlakte lenen zich perfect voor aller lei sporten. De paden in het natuurpark Alto Garda Bresciano leveren mooie routes op voor liefhebbers van wandelen, mountainbiken en paard rijden. In de bergen bij Tremosine kan men ook terecht voor een spectaculaire activiteiten als canyoning, paragliding en klimmen. Verder vind je op de hoogvlakte niet minder dan 70 tennisbanen, die elke zomer tennissers uit heel Europa trekken voor een trainingsweek of toernooi.

Campione

Campione ligt op een kleine landtong direct aan het Gardameer, onder aan een 350 meter hoge bergwand. De winden die hier waaien, de beroemde Peler en Ora, zorgen voor ideale omstandigheden voor sufers en zeilers. Die tref je dan ook in grote getale aan op het strand bij Campione, vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Jammer genoeg is het plaatsje de laatste jaren ‘ontdekt’ door projectontwikkelaars en er wordt dan ook volop gebouwd aan hotels, vakantiecomplexen en een jachthaven.

Gardameer_tremosine-campione-1.jpg

Bezienswaardigheden Tremosine:

  • San Giovanni Battista: parochiekerk van Pieve
  • Huiveringwekkende terrassen in Pieve, sommige restaurants en hotels hebben een terras aan de rand van een steile afgrond, waar je 450 meter loodrecht omlaag kijkt (in de rubriek Attracties lees je meer over deze ‘griezelterrassen’).
  • Brasa-Schlucht
  • Campione, hotspot voor surfers en zeilers.
Tremosine sul Garda 3