Brasa Schlucht

Als je vanaf de westoever van het Gardameer omhoog kijkt naar de huizen in Pieve, die aan de rand van een plateau 450 meter loodrecht boven het Gardameer staan, dan vraag je je af hoe men daar vroeger ooit gekomen is…

Gardameer_tips-Brasa-Schlucht-k.jpg

Eeuwenlang was dat via een uiterst steil pad dat vanaf de haven aan het Gardameer omhoog liep en waar langs de bewoners met hout, kolen, olie en tarwe naar boven moesten klauteren.

In 1913 werd op initiatief van Don Giacomo Zanini, de pastoor van Vesio, een weg aangelegd door de Val Brasa van Pieve naar het Gardameer. Een tochtje over deze weg is zonder meer een aanrader! Het is een steile weg met veel bochten, langs watervaleen en door tunnels en kloven. Rij niet te hard (dat kan ook bijna niet..) en geniet in de bochten van het prachtige uitzicht op het Gardameer!

Gardameer_brasa-schlucht-1.jpg

Brasa Schlucht

Het meest spectaculaire onderdeel van de weg wordt gevormd door de Brasa Schlucht. De weg gaat hier door een zeer smalle kloof van nauwelijks 2 meter breed. Het is hier onmogelijk om met twee auto’s elkaar te passeren. Af en toe zul je dan ook moeten stoppen om een tegenligger te laten passeren. Maar het is de moeite waard en een indrukwekkend stukje natuur bij het Gardameer.

Gardameer_Brasa-Schlucht-2.jpg

Route

Als je vanuit Limone sul Garda de Gardesana Occidentale richting Gargnano volgt dan passeer je op een bepaald moment een tunneltje met wegwijzers Tignale – Tremosine. Deze weg sla je in, vervolgens kan het niet meer mis. Kom je van het zuiden, dan volg je de westelijke oever van het Gardameer richting Trento. Enkele kilometers voor Limone sul Garda zie je een verkeersbord met een afslag richting Tremosine, volg deze weg.

De route is zeker zo mooi als je vanuit Limone sul Garda omhoog rijdt naar Tremosine en vanuit Pieve via de Brasa Schlucht afdaalt naar het Gardameer. De weg is regelmatig het decor van autoreclames en ook in de James Bond-film Quantum of Solace is er een rol weggelegd voor ‘een van de mooiste wegen ter wereld’.

Lees ook: de griezelterrassen van Pieve...

Gardameer_tips-Brasa-Schlucht-g-(2).jpg