Borghetto sul Mincio, een van de mooiste dorpjes van Italië

Leuke tip voor een uitstapje bij het Gardameer, in de middag of avond, is een bezoek aan Borghetto sul Mincio. Een idyllisch, middeleeuws dorpje vlakbij het ook fraaie Valeggio sul Mincio, ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda.

Gardameer_Borghetto_(4).jpg

Vanaf de imposante ruïnes van de 650 meter lange Ponte Visconteo uit de 14e eeuw, de Visconti-brug over rivier de Mincio, kun je genieten van het prachtige uitzicht op het idyllische Borghetto. Het dorpje bestaat uit slechts een handvol huizen die zijn gebouwd rondom een aantal watermolens. Sommige van deze molens zijn nog steeds in werking om tarwe en rijst te verwerken.

Gardameer_Borghetto_(13).jpg

De mooie en goed bewaarde gebouwen maken een betoverende indruk. Tijdens een avondwandeling waan je je even terug in de tijd en kun je genieten van de prachtige zonsondergang in de rivier.

Bezienswaardigheden

De ruïnes van de brug, Ponte Visconteo zijn indrukwekkend om te zien en in de Chiesa di San Marco Evangelist, vind je waardevolle fresco’s uit de vijftiende eeuw.

Gardameer_Borghetto_(38).JPG

Castello Scaligero

Er zijn een aantal interessante gebouwen zoals de burcht Castello Scaligero met zijn prachtige toren boven op de heuvel bij Borghetto. Vroeger was het kasteel begaanbaar door drie ophaalbruggen, maar helaas is er hiervan nog maar één intact. Het kasteel is bereikbaar via een wandelpad vanuit Borghetto sul Mincio (een stevige klim!). De ingang van het pad ligt vlakbij de parkeerplaats aan de voet van de heuvel.

Gardameer_Borghetto_(9).jpg

Fietsen

Met de fiets kun je vanuit Peschiera del Garda over een mooi fietspad langs de rivier Mincio het dorp bereiken. Het beginpunt van de route is bij Porto Vecchio in Peschiera en de lengte is 12 kilometer. Je kunt via dezelfde route ook nog verder fietsen naar Mantova (vanaf Peschiera ongeveer 40 kilometer).

Gardameer_borghetto-fiets-mincio.jpg

Restaurants

In Borghetto vind je ook enkele goede restaurants, zoals Ristorante Antica Locanda Mincio, dat bekend staat als een van de beste restaurants van de regio. Dit restaurant heeft een prachtig overdekt groen terras aan de oever van de Mincio, met een romantisch uitzicht op de Mincio en de imposante middeleeuwse Visconti-brug. Bij Antica Locanda Mincio kun je heerlijk smullen van tortellini met verschillende soorten vulling, variërend van de klassieke variant met varkensvlees en gesmolten boter en salie tot vullingen met zucca (pompoen), salmone (zalm), tartufo (truffel), anatra arrosto e mele (geroosterde eend met appel) en ricotta e spinaci (ricotta en spinazie).

Gardameer_Borghetto_(11).JPG

Tortellini

Bestel hier als primo de befaamde, handgemaakte tortellini di Valeggio, geserveerd met gesmolten boter en salie of in bouillon en gevuld met een delicate vleesvulling. Hier worden de tortellini ook wel nodi d’amore, knopen van liefde, genoemd. Naar de legende van de zakdoek met knoop van twee geliefden, die elk jaar op de derde dinsdag van juni in Borghetto wordt herdacht tijdens het Festa del nodo d’amore.

(foto’s Dennis Faro)

Gardameer_borghetto-1b.jpg