Eetfestijn met liefdespasta in Borghetto

Op de eeuwenoude Visconti-brug bij Borghetto sul Mincio vindt de derde dinsdag van de maand juni het Festa del nodo d’amore plaats. Een spectaculair eetfestijn waarbij de 600 meter lange brug in het kleine dorpje Borghetto bij Valeggio sul Mincio (10 kilometer van het Gardameer) wordt omgetoverd tot een openlucht-restaurant, met de beroemde pasta ‘Tortellini di Valeggio’ in de hoofdrol.

Gardameer_festa-nodo-1a.jpg

Sinds 1993 wordt elk jaar op de derde dinsdag van juni de historische brug vol gezet met twee rijen tafels met een lengte van bijna 600 meter elk, ruimte biedend aan 2500 tot 3000 gasten. De bezoekers zien eerst een historische optocht en krijgen daarna een diner met de beroemde ‘liefdespasta’, met de hand gevulde tortellini naar een oud, lokaal recept,

Volgens de overlevering wordt de ‘tortellini van Valeggio’ gemaakt in de vorm van een liefdesknoop (nodo d’amore). Naar het voorbeeld van de zakdoek met knoop die twee geliefden op de oever van de Mincio achter lieten voordat ze samen de rivier in doken.

Gardameer_festa-nodo-3a.jpg

Vuurwerk

Niet minder dan 100 koks zorgen in juni voor 600.000 ‘liefdesknopen’..! Meer dan 3700 flessen Bianco di Custoza staan klaar om de gerechten te begeleiden. Voor het eetfestijn is er een historische optocht en de avond wordt afgesloten met een schitterende vuurwerkshow vanaf de toren van het Scaligero-kasteel. Iedere gast krijgt een bord van keramiek ter herinnering aan het feest. Kaarten voor het diner kosten 70 euro, maar maak je geen illusie, het feest heeft een cultstatus en is al weken van tevoren uitverkocht. Misschien een idee voor volgend jaar..?

Zie ook: Borghetto sul Mincio, een van de mooiste dorpjes van Italiƫ.

Eetfestijn met liefdespasta in Borghetto 1