Windsurfen op het Gardameer

Watersport op het Gardameer betekent vooral zeilen, windsurfen en kitesurfen! Met name het noordelijk gedeelte van het meer bij Torbole is een waar paradijs voor surfers en zeilers. Wie in dit stadje, het Italiaanse mekka van de surfsport, zonder plank rondloopt valt meteen op!

Gardameer_sport-surfing-k1.jpg

Afhankelijk van het tijdstip van de dag staan de constante winden gunstig voor beginners of voor gevorderden. Bij Riva del Garda, Torri del Benaco, Malcesine en Limone zjn de omstandigheden om te surfen ook ideaal. De laatste jaren is ook het kitesurfen sterk in opkomst op het Gardameer. Bij Brenzone, Malcesine en Limone bevinden zich kitesurfspots en -scholen.

Surfspots aan het Gardameer

Er bestaan ontelbare interessante surfspots aan het meer en vooral het noordelijke gedeelte wordt door surfers druk bezocht. Beginners en professionele surfers vinden hier veel mogelijkheden om zich aan de snelheidsroes op het water over te geven. De scene is jong en er is een levendig nachtleven, vele cafés, bars en disco’s.

Campione
Campione, aan de voet van een steile rotswand, beschikt in het noorden over een mooi surfstrand. Hier word de zuidenwind door de rotswand versterkt, en ook de noordwind waait hier sterker dan anders. Parkeren is tegen betaling.

Spot bij Hotel Pier
Tussen Riva en Limone aan de westkust ligt een topspot voor de zuidenwind van de latere middag, de Ora. Het meer is hier op zijn smalst (“straalbuis” genoemd), en de zuidenwind waait hier op zijn sterkst. De noordwind is hier wat zwakker. Niet ver hiervandaan ligt een ander goede plek, de Beia dei Porci (‘Varkensbaai’) die alleen voor professionele surfers aangeraden wordt.

Spot bij Hotel Capo Reamol
Een van de beste noordwind-spots ligt bij het Hotel Capo Reamol. De zuidenwind waait hier zeer sterk.

Riva del Garda
Bij dit populaire stadje vinden ook beginners goede mogelijkheden en vele mooie plekken om te beginnen. De winden waaien hier minder sterk zodat men zonder zorgen de eerste surfpogingen kan ondernemen.

Torbole
De Maroadi baai in Torbole is ideaal voor beginnelingen. De baai ligt meestal in de luwte en beginners kunnen hier zonder problemen hun eerste surfpogingen wagen.

Gardameer_weer-wind.jpg

Het strandgebied tussen de Sarca-monding en de haven hoort bij de goede Ora-spots. Nabij de oever is het meestal erg druk. Als je wat verder van kust surft word je met een zeer gelijkblijvende en sterke wind beloond. Van hieruit kun je ook tot het areaal van Hotel Pier surfen, waar een sterke wind heerst. De Sarca-monding in Torbole is een leuke en populaire plek met parkeerplaatsen, een bar, ligweide en douches.

Tussen de haven in Torbole en de Pavese liggen uitstekende opstapplekken voor surfers die gebruik willen maken van de zuidenwind Ora. De geschikte plekken zijn echter vaak druk bezocht, en ook in het water heerst in de buurt van de oever een flink gewoel. Het strandje naast de jachthaven in Torbole is een van de meest populaire spots voor surfers die van de zuidenwind willen genieten.

De spot Corno di Bo zuidelijk van Torbole is ideaal om van Ora en Vento te genieten. De winden waaien direct aan de oever op het sterkst. Er heerst echter vaak een flinke drukte.

Navene
In Navene ligt een klein strandje, dat een goede opstapmogelijkheid is voor surfers die gebruik willen maken van de Vento. Parkeren is hier lastig.

Malcesine
Malcesine is een droomspot voor professionele, maar ook voor beginnende surfers. Op de voormiddag heerst hier met windkracht 7 een waar paradijs voor surf-cracks. Op de latere middag waait de wind met minder kracht, en bij windkracht 2-4 kunnen ook beginnelingen zich op de plank wagen.

Noordelijk van het historische gedeelte van Malcesine ligt een van de beste plekken voor Vento-surfers. De zuidenwind waait hier echter maar met matige kracht. De opstapplek is vol stenen en ongebaand.

Ook de baai van Val di Sogno kent een gematigde zuidenwind. Alleen op dagen met een zeer goede Ora is er ook een glijwind. Een professionele surfer kan dan van hieruit tot aan de oever van Campione aan de overkant surfen.

Eiland Olivo voor Malcesine
Men kan dit kleine eiland dagelijks met de boot bereiken. Op het eiland liggen goede surfspots en er heerst weinig drukte. Op de latere middag kan men met de boot naar Campione varen en van daar uit nog van de Ora genieten.

Gardameer_sport-surfing-k2-lidoblu.jpg

De winden aan het Gardameer

De twee sterren onder de Gardameerwinden zijn de Noord- en Zuidenwind, Vento en Ora. Deze zijn voor de surfer de twee belangrijkste winden aan het meer. Er zijn echter ook enkele andere winden, waaronder ook gevaarlijke als de Bali of de Ponale.

De noordwind Vento

De noordwind Vento (Italiaans voor wind) wordt ook wel Peler genoemd. Hij is onder de Gardameer-winden de koning, een echte lekker-weer-wind, en waait tijdens de zomermaanden van juni tot en met september absoluut betrouwbaar. Tussen middernacht en 3 uur ‘s ochtends begint hij te blazen, eerst aarzelend, en vervolgens, op de vroege ochtend, met volle kracht. Op het sterkst is de wind als de eerste zonnestralen het water op de westoever bereiken. De wind komt tot stand door de afgekoelde lucht die vanuit de omgevende, gedeeltelijk met sneeuw bedekte, bergen in het noorden omlaag waait. Na zijn hoogtepunt op de vroege ochtend wordt hij al om 9.00 uur in de voormiddag zwakker. Hij waait ongeveer 12 uur lang, soms zelfs tot 15.00 uur. Een van de uitstekende spots om gebruik te maken van de noordwind is Malcesine.

Noordwindsurfers moeten enige ervaring als surfer hebben want de Vento kan een windkracht van 6 op de Schaal van Beaufort bereiken. Bovendien zijn de opstapplekken en ook de steile oevers van het gebied met de noordwind niet voor beginners geschikt. Typisch voor de Vento zijn de grote golven. Bij Toscolano en zuidelijk van Torri del Benaco tref je de hoogste golven.

De zuidenwind Ora

De zuidenwind Ora (Italiaans voor uur), heeft zijn naam te danken aan zijn punctualiteit. Hij waait zo precies op tijd, dat je er de klok op gelijk kunt zetten. Over het algemeen gezien waait hij niet zo sterk als de noordwind. In doorsnede bereikt hij een windkracht van 4-5. Hij komt ongeveer rond 12.00 uur ‘s middags op en als de zon onder gaat wordt hij weer minder. De wind ontstaat door de zon die de steile rotsen op de noordelijke oever van het Gardameer verhit. Door de warmte stijgt de hete lucht op, en zuigt lucht uit de Po-vlakte in het zuiden aan. Hoe dichter men de rotswanden nadert hoe sterker de thermiek wordt. Op de nauwste plek van het meer, de zogenaamde ‘straalbuis’, waait de zuidenwind het sterkst.

De Bali

Deze wind waait in de zomermaanden uitsluitend na een langere regenperiode of na een onweer. Hij waait in het zelfde gebied als de Vento, kan echter een nog sterkere intensiteit bereiken (tot windkracht 8). Omdat de Bali erg gevaarlijk kan worden, wordt surfers aangeraden om onmiddellijk naar de kust terug te keren. In het noorden van het Gardameer begint de wind ver buiten op het water en wordt aan de oever vaak niet eens waargenomen. De meeste ongelukken gebeuren op de dagen dat de Bali waait!

Ponale

De Ponale is een westwind in de zomermaanden. Afkomstig uit het Ledro-dal waait hij heftig richting oosten, en als hij op de Vento treft kunnen er windstoten tot 6 bft ontstaan. Gewoonlijk komt deze wind op de latere middag, ‘s avonds of ‘s nachts in het noordelijke gedeelte van het meer voor.

Vinessa
De Vinessa is een oostwind die aan het zuidelijke deel van het Gardameer waait. Vlak na de Bora, een gevreesde noordoostwind van de Adria, duikt hij op. Als de lucht zuidoostelijk van Peschiera del Garda zwart wordt is dit een teken dat de Vinessa opkomt. Hij kan windkracht 7 bereiken en is verantwoordelijk voor het ontstaan van hoge golven.

Vent da Mut
De Vént da Mut treedt vooral in de buurt van Gargnano op. Hij komt tijdens de noordwind op en kan in sommige, zeldzame gevallen geheel onverwacht een windkracht van tot 6 bft bereiken, die zelfs boten aan een ankerboei kan laten omslaan.

Fassanella
De Fassanella ontstaat uit meerdere winden, die zich vanuit het zuidwesten en de baai bij Salo komend bij elkaar voegen. Deze warme wind beweegt zich dwars over het meer en vind zijn einde bij Brenzone. Hij bereikt ongeveer windkracht 4.

Vent de la Val
Deze wind ontstaat vaak ‘s avonds bij Campione en waait met windkracht 2-4. Hij veroorzaakt meestal weinig golven, kan echter ook tijdens of na een onweer ontstaan en kan vervolgens op het water een hoge intensiteit van tot windkracht 9 bereiken. Het spookt meestal maar 15 minuten, maar kan zeer gevaarlijk worden en aan de westoever zelfs bomen ontwortelen.

Vent de Tep
De Vent de Tep komt maar zelden voor, is echter erg gevaarlijk. Hij kan optreden als in de zomer na een langere periode zonder afkoeling een warmte-onweer opkomt. Als het zuiden van het meer met dichte zwarte wolken bedekt is, moet je zeer voorzichtig zijn. Het kan tot bliksem, stortregen en wisselende onweersbuien met een windkracht tot 10 bft komen. Karakteristiek voor de wind is, dat hij vanuit het zuidwesten naar het noordoosten waait en een grote reikwijdte heeft. Voor surfers en andere badgasten is de wind vanwege zijn sterkte en wisselvallige richting ontzettend gevaarlijk.

Ander
De Ander is een zuidenwind, die door een onweer bij Desenzano del Garda kan ontstaan. Zijn reikwijdte gaat van Desenzano tot en met Castelleto en Torri del Benaco, en hij bezit een maximale kracht van 5 op de Schaal van Beaufort.

Montes
De Montes is een zeer lichte wind en bereikt niet meer dan windkracht 1. Meestal waait hij ‘s avonds en ‘s nachts.

Peleri
De Peleri is de kleine broer van de Peler.

Pelerot
De Pelerot is een Peler, die sterker dan gewoonlijk waait.

Orisina
De Orisina is een Ora, die minder sterk dan gewoonlijk waait. Oorzaak ervan is de minder sterke instraling van de zon bij een bewolkte hemel.

Avrezér
Avrezér is een weertoestand geheel zonder wind. Zij ontstaat bijvoorbeeld tijdens de overgang van voorjaar tot zomer, of van zomer tot najaar. Door de bedekte hemel ontbreekt de thermiek en daardoor ook de noord- en zuidenwind. Deze windstilte kan 2 tot 4 dagen lang aanhouden.

Belangrijke regels voor surfers aan het Gardameer: Er mag vanaf een uur na zonsopgang tot zonsondergang gesurft worden. Het dragen van reddingsvesten is verplicht en wordt ook regelmatig gecontroleerd.

Gardameer_sport-surfing-g1.jpg

Windsurfcentra en surfscholen aan het Gardameer: