Limone sul Garda

Limone sul Garda is een gezellig en mooi stadje op de noordwestelijke oever van het Gardameer. In de zomer groeit de populatie flink, want mede dankzij meer dan 50 hotels in het plaatsje lopen er dan zo’n 10.000 toeristen rond.

Gardameer_Limone_(6).jpg

Gardesana Occidentale

Tot halverwege de vorige eeuw was het kweken van citroenen de grootste bron van inkomsten in Limone. Nog altijd zie je de betonnen palen die aan de rand van de citroenboomgaarden (limonaies) staan. Tussen die palen werden doeken gespannen om de vruchten in de winter te beschermen.

Met de ingebruikneming van de ‘Gardesana Occidentale’, de schitterende weg vanuit Riva del Garda langs het meer naar het zuiden werd Limone uit zijn isolement verlost en goed bereikbaar voor toeristen. Hiermee verdrong het moderne toerisme de cultuur van de citroenen als bron van inkomsten. Sinds 1985 zijn er weer twee functionerende citroentuinen te bewonderen. Ze zijn ’s avonds allebei prachtig verlicht.

Gardameer_Limone_(7).jpg

Citroenen

Bij La Limonaia del Castèl kun je zien hoe citroenen worden geteeld. Je vindt er vijftig verschillenden citrussoorten: cedrocitroenen, kunquats, zoete en bittere sinaasappels, grapefruits en mandarijnen.

Toch ontleent Limone zijn naam niet aan de citroenen, maar aan het woord “limes” dat in het Latijn “grens” betekent. Tot 1918 was Limone een grensplaats tussen Italië en Oostenrijk. Sinds die tijd ligt Limone alleen nog op de grens van twee Italiaanse provincies: Brescia en Trentino.

Gardameer_Limone_(10).jpg

Het oude deel van het stadje, tussen het meer en de kustweg is een wirwar van smalle en steile straatjes vol winkeltjes. Langs de oever van het meer is een fraaie boulevard waar de terrassen uitnodigen tot het rustig genieten van een espresso of een heerlijk diner.

TIP: vanuit Limone sul Garda kun je ook de bergen in naar attracties als de Brasa Schlucht, de griezelterraasen van Pieve en het Santuario di Montecastello, met een prachtig uitzicht op het Gardameer.

Gardameer_Limone_(4).jpg

Bezienswaardigheden Limone sul Garda:

  • Citroentuinen: overblijfselen van de tuinen, tegen de berg achter Limone
  • Parochiekerk San Benedetto: gebouwd op de resten van een Romeinse basiliek met prachtige schilderijen van Andrea Celesti
  • San Rocco: kerk met fraaie fresco’s
  • San Pietro in Oliveto: kleine, vervallen kapel midden in een olijfgaard, mooie wandeling
  • Geboortehuis Daniele Colomboni: tentoonstelling over leven en werk van deze missionaris met een curiositeitenmuseum

Markt
Iedere eerste en derde dinsdag van de maand.

Foto’s Hans Dirix

Gardameer_Limone_(5).jpg