Santuario di Montecastello

Een van de plaatsen met het mooiste uitzicht bij het Gardameer is zonder meer het Santuario di Montecastello, een bedevaartskerk prachtig gelegen op een hoge rots bij Tignale aan de westoever van het Gardameer. Vanaf het plein bij de kerk geniet je van een schitterend panorama over het Gardameer. Bij helder weer kijk je op de Monte Baldo en kun je ook Sirmione zien liggen. 

De tocht naar het heiligdom is ook de moeite waard met onderweg regelmatig fantastische vergezichten over het Gardameer. Let op: de laatste paar honderd meter zijn wel érg steil (25%…)! Naast dit laatste steile stuk loopt een ‘kruisweg’ langs enkele kapellen.

Gardameer_santuario-monte-castello.jpg

Geschiedenis

De geschiedenis van de kerk gaat vermoedelijk terug tot de 8e of 9e eeuw, maar daar zijn geen ‘harde’ bewijzen van. In een pauselijke bul uit 1187 wordt de naam Santa Maria del Monte Stella genoemd. In die tijd zou er een ster zijn verschenen die een bloedige strijd tussen Brescia en Trento in Tignale aankondigde.

Later zou er nog een verschijning hebben plaats gevonden van de heilige maagd Maria in de gedaante van een ster. De eerste betrouwbare gegevens dateren uit 1458, dat is de datum die wordt weergegeven op een fresco gevonden in de lagere delen van het heiligdom. Het complex bestaat uit twee gedeeltes. Het laagste deel is het oudste met twee fresco’s die dateren uit de 15e eeuw.

Gardameer_santuario-madonna-1.jpg

Kerk

De huidige kerk dateert uit de 17e eeuw, de dubbele rij trappen werd gebouwd in 1599. De gevel is in 1902 en 1903 nog gerestaureerd. Vanaf het terras voor de kerk heb je een prachtig uitzicht op bijna het hele Gardameer. In het rijk beschilderde interieur van de kerk zie je nog enkele andere fraaie fresco’s, medaillons gewijd aan Maria en talrijke ex-voto’s.

De kerk bestaat uit drie beuken, in de middelste staat het hoofdaltaar met een mooie houten omlijsting. Achter het altaar bevindt zich de Casa Santa, een in de rotsen uitgehouwen kapel voor een fresco uit de 14e eeuw, voorstellende Maria en Jezus. In de zijbeuken zie je nog twee rijk gedecoreerde altaren.

Je kunt via een aantal routes naar het heiligdom rijden. Het is leuk om deze tocht te combineren met de Brasa Schlucht of de ‘griezelterassen’ van Pieve. Het uitzichtpunt is ook te bereiken via enkele mountainbike- en wandelroutes. Loop na je bezoek aan de kerk over het voetpad langs de kerk en het klooster verder omhoog naar de top van de Monte Cas. Vanaf dit wandelpad genieten je van ongelooflijk mooi uitzichten over het Santuario di Montecastello en het zuidelijk gedeelte van het Gardameer.

Het heiligdom is geopend van 1 april tot eind oktober van 9.00 tot 19.00 uur.

Santuario di Montecastello
Via Triboldi, Tignale

Santuario di Montecastello