Toscolano-Maderno

Toscalano Maderno is ontstaan uit de samenvoeging van de dorpen Toscolano en Maderno in 1928. De gemeente ligt op een brede uitstulping aan de westoever van het Gardameer. De monding van de rivier Toscolano scheidt de twee dorpskernen van elkaar. De vlakke oevers bieden ruimte aan stranden (zeldzaam aan deze kant van het Gardameer) en enkele campings.

Gardameer_toscolano-maderno-1.jpg

Toscolano

Toscolano is de oudste van de twee dorpen en heeft haar wortels in de Romeinse tijd. Dit is nog te zien aan de overblijfselen van een villa, waarin mooie vloermozaïeken te bezichtigen zijn.

Toscolano was sinds de 14e eeuw bekend om haar papierindustrie en boekdrukkunst. Al in de tweede helft van de 14e eeuw leverden de papiermolens in het dal van de Toscolano papier aan de drukkerijen in Venetië. Later werden de vellen papier uit Toscolano ook verscheept naar het Verre Oosten.

Gardameer_toscolano-maderno-2.jpg

Valle delle Cartiere

Schrijvers en kunstenaars kwamen naar het dal (Valle delle Cartiere – Vallei van de papiermolens) om hun eigen papier te laten maken. In de 19e eeuw werd de rivier afgedamd en kwam er een einde aan de papierindustrie. De eeuwenoude ruïnes in de vallei vormen nu een mooi openlucht-museum van de papierindustrie. Als je in de buurt komt is een bezoek aan de Valle delle Cartiere zeker de moeite waard!

Gardameer_valle-cartiere-2b.jpg

Maderno

Maderno is meer toeristisch met een sfeervol centrum en een mooie boulevard langs het Gardameer. Hier zie je ook enkele mooie villa’s en tuinen langs het meer. In de haven van Maderno is de aanlegplaats van de veerboten van de Navigazione sul Lago di Garda. Overdag vaart hier ongeveer 1x per uur een autoveer heen en weer tussen Maderno en Torri del Benaco, aan de overkant van het Gardameer. Naast de haven ligt een mooi (betaald) strand met strandstoelen en parasols.

Gardameer_toscolano-maderno-3.jpg

Bezienswaardigheden Toscolano Maderno:

  • kerkje Sant’Andrea Apostolo, mooi kerkje uit de 12e eeuw in Maderno
  • Valle delle Cartiere – de vallei van de papiermolens. Prachtige natuur en een museum over de papierindustrie.
  • Romeinse villa Toscolano

Markt: iedere donderdag in de hoofdstraat van Toscolano.

Gardameer_toscolano-maderno-4.jpg