Torri del Benaco

Torri del Benaco is een klein en karakteristiek plaatsje (3000 inwoners) op de oostoever van het Gardameer. Zowel vanaf het water als vanaf de weg bepaalt de indrukwekkende Scaligero-burcht het beeld van Torri del Benaco. 

Gardameer_Torri_del_Benaco_(3).jpg

Achter de muren van het kasteel ligt een charmant en sfeervol stadje. Zeker een bezoek waard! De oude haven met de kleurrijke vissersboten is het middelpunt van het gezellige centrum en het is heerlijk om over de fraaie boulevard en door de straatjes en steegjes te slenteren. Langs de huizen, restaurants en winkels, geschilderd in warme kleuren.

Gardameer_Torri_del_Benaco_(16).jpg

Burcht Scaligero

De Scaligero-burcht bij de ingang van het dorp dateert van 1383 en is te bezoeken. Vanaf de torens heb je een prachtig uitzicht op het stadje en het Gardameer. In het kasteel vind je ook een klein visserij- en ambachtenmuseum, dat herinnert aan de tijd dat Torri nog een vissersdorp was. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Aan de zijde van de grote parkeerplaats zie je de restanten van een oude citroenenkwekerij, zoals die ook bij Limone sul Garda liggen, de enige aan de oostksut van het Gardameer.

Gardameer_Torri_del_Benaco_(11).jpg

De overkant van het Gardameer is gemakkelijk bereikbaar met de autoveerboot die enkele malen per dag van Torri del Benaco naar Toscolano Maderno vaart.

Buiten het stadje zie je veel olijfbomen. De olijven moeten in de meeste gevallen met de hand geoogst worden omdat de hellingen zo steil zijn dat er geen gebruik gemaakt kan worden van machines. Maar dat zorgt er wél voor dat de olijfolie uit deze streek van uitstekende kwaliteit is!

Gardameer_Torri_del_Benaco_(33).jpg

Gelegen aan de voet van de Monte Baldo beschikt Torri del Benaco over uitgebreide recreatiemogelijkheden. De stranden bij het dorp en het water van het Gardameer zijn ideaal voor zon- en watersportliefhebbers. De hellingen van de berg zijn uitermate geschikt voor mooie wandeltochten en spannende mountainbikeroutes.

De top van de Monte Baldo kan ook bereikt worden met de kabelbaan vanuit Malcesine. Op 1800 meter hoogte heb je daar een geweldig uitzicht op het Gardameer en omgeving.

Gardameer_Torri_del_Benaco_(28).jpg


Bezienswaardigheden Torri del Benaco:

  • Scaligero-burcht: kasteel uit de 14e eeuw, mooi uitzicht vanaf de torens
  • Museo Castello Scaligero: volkenkundig- en visserij-museum in de burcht
  • Kerk SS Trinita: kerk uit de 14e eeuw

Markt
Elke maandag bij het kasteel en de haven. Tijdens de zomermaanden is er op woensdagavond een kunst- en antiekmarkt.

Foto’s Dennis Faro

Gardameer_Torri_del_Benaco_(14).jpg
Torri del Benaco 1