Valle delle Cartiere

Een tip voor een leuk uitstapje bij het Gardameer is de Valle delle Cartiere (Vallei van de papiermolens) bij Toscolano-Maderno. Een prachtig dal waar aan het einde van de rivier de Toscolano rond 1300 de papierindustrie tot ontwikkeling kwam. 

Aan het Gardameer wordt al lang papier geproduceerd. De meeste papiermolens stonden vanaf de middeleeuwen in de Valle delle Cartiere. Hier werkten toen ruim 600 papiermakers uit de plaatsen rond het Gardameer. Schrijvers en kunstenaars kwamen naar het dal om hun eigen papier te laten maken. De eeuwenoude ruïnes in de vallei vormen een mooi openlucht-museum van de papierindustrie.

Gardameer_valle-cartiere-1a.jpg

Papier

Eeuwenlang bleef dit gebied een van de belangrijkste leveranciers van papier van uitstekende kwaliteit in Italië. De vallei is een bezoek waard door de restanten van de papierindustrie, de prachtige natuur en een oude brug over de rivier. Sinds 2000 investeert de Italiaanse overheid in de heropbouw van de vallei. De restanten van een oude papiermolen zijn omgebouwd tot het museum ‘Centro die Eccellenza di Maina Inferiore’ waarin de wereld van het ambachtelijk gemaakte papier centraal staat. Vrijwilligers geven in de voormalige papierfabriek demonstraties van hoe vroeger uit oude lompen en lappen papier werd gemaakt.

Meer informatie op de website van de Valle delle Cartiere.

Gardameer_valle-cartiere-2b.jpg