Riva del Garda

Riva del Garda ligt in het uiterste noorden van het Gardameer, en is met 16.000 inwoners de op een na grootste stad aan het meer. De stad strekt zich uit langs de noordkust van het Gardameer en wordt omringd door imposante bergen: de Monte Baldo (2218 mtr) in het oosten en de Monte Rochetta (1575 mtr) in het westen. Dankzij de beschutte ligging kent Riva del Garda een mild klimaat, dat zie je af aan de vele olijfbomen, palmbomen en prachtige bloemen in de stad. 

Gardameer_steden-Riva-del-Garda-1.jpg

Elite

Vroeger was Riva del Garda in trek bij de intellectuele elite. Schrijvers en dichters als Friedrich Nietzsche, Heinrich en Thomas Mann, Rilke en Kafka brachten er enige tijd door. Tegenwoordig trekt Riva een heel ander publiek: surfers, mountainbikers, bergbeklimmers, gezinnen met kinderen en ouderen op vakantie.

Gardameer_steden-Riva-del-Garda-3.jpg

Haven

Dankzij de gunstige ligging heeft de stad een grote haven voor de scheepvaart op het meer, en enkele kleinere havens voor de zeilers en kleine motorbootjes. Vanaf een van de bankjes in de fraaie plantsoenen en parken langs de oever van het meer kijk je leuk uit op alle bedrijvigheid die een haven met zich meebrengt. Wandel ook eens over de lange boulevard langs het Gardameer naar de jachthaven, langs het stadspark en enkele hotels.

Gardameer_steden-Riva-del-Garda-2.jpg

Winkelen

Riva del Garda is ongetwijfeld het meest elegant van alle stadjes rond het Gardameer. In het ruim opgezette moderne deel van de stad zie je de allerlaatste mode en kun je terecht voor design op het gebied van kleding en andere artikelen. In het oude door stadspoorten toegankelijke deel loop je via smalle steegjes langs leuke winkeltjes en restaurants naar de levendige Piazza Tre Novembre bij de haven. Andere leuke pleinnen in Riva del Garda zijn Piazza Erbe, Piazza Cavour, Piazza Garibaldi en Piazza Cesare Battisti.

Gebouwen

De belangrijkste bouwwerken van Riva del Garda zijn de toren Torre Apponale uit 1220 (34 meter hoog) aan de Piazza III Novembre vlak bij de haven, het gemeentehuis in Palazzo Pretorio uit de 14e eeuw en Palazzo del Provveditore uit de 15e eeuw met mooie arcaden, de oude stadspoorten en de Bastione, de resten van een burcht op de helling van de Monte Rochetta die dateren uit de Venetiaanse tijd.

De burcht Rocca di Riva werd in 1124 gebouwd door de familie Della Scala. In deze burcht op een eilandje zijn twee musea gevestigd: Museo Alta Garda en Museo Civico. In de maand december verandert de benedenverdieping van de burcht in het Huis van de Kerstman, een waar kinderparadijs met rondlopende kerstelfen en bergen met cadeautjes.

Bezienswaardigheden Riva del Garda:

  • Torre Apponale: de 34 meter hoge toren werd in de 13e eeuw gebouwd om de haven te beschermen. Klim hier 165 treden omhoog voor een prachtig uitzicht op het centrum van Riva del Garda en het Gardameer. De toren is open van maart tot eind oktober van 10.00 tot 18.00 uur.
  • Stadspoorten Porta Bruciata, Porta San Marco en Porta San Michele: geven toegang tot de oude binnenstad van Riva del Garda.
  • Chiesa dell’Inviolata: de mooiste barokke kerk van Trentino, van buiten eenvoudig, binnen bombastisch, met fraai stucwerk, fresco’s en een prachtig koepelgewelf.
  • Chiesa di Santa Maria dell’Assunta: romantisch-gotische kerk, in 1728 in barokstijl herbouwd. Mooi stucwerk in de kerk en mooie fresco’s in het koepelgewelf.
  • Palazzo Municipale: het raadhuis, bestaande uit Palazzo Pretorio en Palazzo del Provveditore in de 14e en 15e eeuw door de Venetiërs gebouwd.
  • Burcht Rocca: via een stenen brug kom je bij deze waterburcht van de Scaligeri, waarvan de fundamenten stammen uit de 12e eeuw. De Scaligeri maakten er in 1370 een sterke vesting van. Tegenwoordig is hier het gemeentelijk museum (Museo Alto Garda) en een pinacatoca gevestigd.
  • Bastione, resten van een Venetiaanse vesting uit 1508, op de helling van de Monte Rocchetta 200 meter boven de stad.
  • Kerkje Capanna di Santa Barbara, op een hoogte van 625 meter boven Riva del Garda. Via een mooie, maar pittige wandeling loop je hier naar toe en kun je genieten van een prachtig uitzicht op het Gardameer! Lees hier meer over de wandelroute en het kerkje.

Markt
Iedere 2e en 4e woensdag van de maand aan de Viale Dante, Viale Palati en de Via Prati.

TIP: Bekijk ook onze tips voor leuke uitstapjes bij Riva del Garda!