Wandeling naar kerkje Santa Barbara bij Riva

Als je ‘s avonds in Riva del Garda door de stad loopt zie je hoog in de bergen het verlichte kerkje van Santa Barbara. Overdag is dit kerkje op ruim 600 meter hoogte goed bereikbaar voor diegenen die niet opzien tegen een stevige klim. De inspanningen worden meer dan beloond met een prachtig uitzicht! Zittend op de trappen bij de kapel heb je een geweldig uitzicht op Riva del Garda, Monte Brione, het lager gelegen Bastion en het noordelijk gedeelte van het Gardameer.

Gardameer_tips-Santa-Barbara-k2.jpg

Wandeling

De wandeling begint bij de haven van Riva del Garda (bij de veerboten). Volg hiervandaan de bordjes richting Bastione en vanaf daar de bordjes naar Santa Barbara. Je kunt ook starten bij de tunnel aan het begin van Gardesana Occidentale (de weg naar Limone). Links van de tunnel gaat een smal wandelpad (nr. 404) omhoog naar het Bastion. Dit stuk is goed te doen, over een verharde weg tussen de bomen loop je in 15-20 minuten naar het Bastion. Ook hier kun je genieten van een mooi uitzicht op Riva del Garda en het Gardameer. Er is ook een café-restaurant.

Van hieruit omhoog naar de kapel van Santa Barbara is een stuk lastiger. Via smalle, rotsachtige paadjes gaat het omhoog tegen de steile wanden van de Monte Rochetta. Via dit interessante en afwisselende pad met veel haarspeldbochten loop je in drie kwartier tot een uur naar Capanna Santa Barbara, een berghut met terras. Vanaf het terras is het nog 10 minuten klimmen naar de kapel. Je passeert een plateau met een afgesloten grot, aan de linkerzijde is een trap naar de kapel.

Gardameer_tips-Santa-Barbara-k.jpg

Kapel

De Santa Barbara kapel is klein en open. Op de trappen en plateaus kun je genieten van een magnifiek uitzicht op Riva del Garda en omgeving, met de stad Arco en de Monte Brione. Als je van klettersteig houdt: boven de kapel begint de Via Ferrata Dell’Amicizia die via twee zeer lange ladders naar de top van de Monte Rocchetta gaat. De afdaling vanaf de kapel terug naar Riva del Garda duurt ongeveer 1 uur.