Gardone Riviera

Gardone Riviera bestaat uit acht plaatsjes bij het Gardameer. Het was vroeger vooral bekend als kuuroord, maar verder is het een plaats zonder lange historie. Het ontstond in de 19e eeuw en werd door toedoen van Luigi Wimmer, een Duitser met een goed oog voor de mogelijkheden die hier waren, verder ontwikkeld als kuuroord. Hij bouwde ook het imposante Grand Hotel.

Gardameer_steden-Gardone-Riviera-2.jpg

Boulevard

’s Zomers bruist de oeverpromenade van het leven en kun je in de schaduw van grote, oude bomen in de parken en tuinen genieten van een prachtig uitzicht op het meer. Gardone heeft een geheel autovrije Lungolago (boulevard), die op houten palen in het water is gebouwd.

Dankzij het milde klimaat waan je je hier soms in een subtropisch plantenparadijs. De glooiende hellingen van de Monte Spina reiken tot vlak bij de oevers van het meer en zijn beplant met allerlei boomsoorten. Je vindt er citroenbomen, palmen, oleander, olijfbomen, vijgenbomen, magnolia’s, eucalyptusbomen en ook groeien er sinaasappels. Tussen deze begroeiingen staan indrukwekkende villa’s en hotels.

Gardameer_steden-Gardone-Riviera-andre-heller.jpg

Andre Heller

Zeker de moeite waard is een bezoek aan de botanische tuin van Andre Heller, die in 1910 werd aangelegd door Arthur Hruska. Hier groeien en bloeien meer dan 2000 verschillende planten en bomen. De tuin is op z’n mooist aan het begin van de zomer, dan is de bloemenpracht echt overweldigend.

In Gardone vind je ook de Vittoriale degli Italiani, de merkwaardigste verzameling gebouwen langs het Gardameer. Het is het woonhuis en park van de Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio, die hier een gigantische verzameling curiosa en kostbaarheden bij elkaar heeft gebracht.

Gardameer_steden-Gardone-Riviera-g2.jpg

Bezienswaardigheden Gardone Riviera: