Giardino Botanico André Heller

In Gardone Riviera ligt de Giardino Botanico Fondazione André Heller, een botanische tuin in een park met enorme bomen. De tuin werd in 1901 gesticht door de arts Arthur Hruska. Sinds 1988 is de Oostenrijkse artiest Andre Heller eigenaar van de tuin en bijbehorende villa. Hier groeien en bloeien op een oppervlakte van tienduizend vierkante meter meer dan 2000 planten uit de Alpen en de tropen. 

Gardameer_tuinen-Giardino-Botanico-Fondazione-Andre-Heller-k.jpg

Gardone Rivera doet vaak denken aan Luchino Visconti’s films, het geeft je een doorkijkje naar de tijd toen de dames nog sierlijke hoeden met sluiers droegen. Er is iets betoverends aan de plaats – een traagheid die niet van onze tijd lijkt. Gardone Rivera bestaat uit twee delen: de huizen aan het water en een tweede  wijk op een flauwe helling nabij de kerk – de benedenstad en bovenstad. Benedenstad en bovenstad zijn verbonden door een prachtige tuin: de Giardino Botanico Heller, een verzameling van flora van over de hele wereld.

Gardameer_tuinen-Giardino-Botanico-Fondazione-Andre-Heller-k2.jpg

Botanische wereldreis

Je vindt er planten uit Afrika en Zuid-Amerika afgewisseld met soorten uit Azië, Europa en Australië: Edelweiss temidden van orchideeën, boomvarens van enkele meters hoog naast granaatappelbomen, primula’s uit Tibet en bamboebosjes. Het is een wereld op zich, met beekjes en watervallen, vijvers met koikarpers, forellen en libellen; heuvels van dolomiet naast cactussen en torens van klimop. Indische en Marokkaanse sculpturen zijn er in harmonie met de hedendaagse installaties van Roy Lichtenstein, Susanne Schmögner, Mimmo Paladino en Keith Haring.

André Heller beheert dit paradijs sinds 1988, maar het was het Arturo Hruska, dokter en tandarts van de laatste tsaar, die deze magische plek creëerde rond zijn Venetiaanse villa.

Dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur van maart tot oktober.

Fondazione André Heller
Via Roma 2, Gardone Riviera