Vittoriale degli Italiani, een wonderbaarlijk museum

Op een heuvel in Gardone Riviera ligt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden aan het Gardameer: het museum Vittoriale degli Italiani. Het museum is een wonderbaarlijke verzameling van gebouwen, (kunst)voorwerpen en voertuigen in een park. Het museum is opgebouwd en aan de Italiaanse staat nagelaten door de beroemde en excentrieke dichter Gabriele d’Annunzio (1863-1938).

Deze dichter bracht op de heuvel een curieuze collectie bijeen. Zo zie je er bijvoorbeeld de boeg van een oorlogsschip, een vliegtuig en auto’s. Er is een openluchttheater met prachtig uitzicht op het Gardameer en helemaal boven op de heuvel staat een indrukwekkend mausoleum, waarin sinds 1963 het gebeente van D’Annunzio rust.

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(11).jpg

Woonhuis Gabriele D’Annunzio

In 1921 bouwde Gabriele D’Annunzio op de heuvel in Gardone Riviera het huis waarin hij tot zijn dood in 1938 zou wonen. Dit woonhuis met verschillende prachtige zalen kun je alleen met een rondleiding bekijken.

Het landgoed is gewoon te bezoeken en is een complex van gebouwen, straten, tuinen en beekjes. Hier verzamelde de dichter allerlei curiosa en voorwerpen (kunst en kitsch) die met de Eerste Wereldoorlog en zijn eigen leven te maken hadden.

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(9).jpg

Oorlogsschip

Zo zie je er de boeg van het oorlogsschip La Nave Puglia. Dit schip is echt in gebruik geweest. Het werd gedemonteerd in La Spezia en vervolgens op maar liefst twintig wagons per trein naar Gardone vervoerd. Hier werd het weer helemaal in elkaar gezet, inclusief de kanonnen. Ook een torpedobootjager, de oude Fiat van de dichter en het vliegtuig waarmee hij in de Eerste Wereldoorlog pamfletten heeft uitgestrooid boven Wenen, maken deel uit van de collectie.

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(15).jpg

Amfitheater

In het openluchttheater worden in de zomermaanden concerten en voorstellingen gegeven. Vanaf het theater heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer, Isola del Garda en Rocca di Manerba. Nog hoger op de top van de heuvel ligt een monumentaal mausoleum waarin D’Annunzio begraven ligt.

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(3).jpg

Tuin

Behalve van de bijzondere gebouwen en voorwerpen kun je hier ook genieten van het mooie park waarin het complex ligt. Tussen de laurier- en mirtehagen groeien oleanders, palmbomen, acanthussen, rododendrons, cipressen en olijfbomen. In de buurt van de oude citroenkwekerij vind je een schitterende rozentuin. In het lager gelegen bos lopen twee stroompjes die uitmonden in het vioolvormige Laghetto delle Danze, het ‘Meertje van de Dansen’.

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(18).jpg

Het museum is het hele jaar door geopend, behalve op 24 en 25 december en 1 januari. Van 1 april tot en met 30 september is het complex geopend van 8.30 tot 20.00 uur; van 1 oktober tot en met 31 maart kun je tussen 9.00 en 17.00 uur terecht. De kassa sluit steeds een uur eerder. Kijk voor meer informatie op de website van Il Vittoriale.

Vittoriale degli Italiani
Via Vittoriale 12, Gardone Riviera

Gardameer_Vittoriale_degli_Italiani_Gardone_Riviera__(22).jpg