Lago di Tenno

Op 15 minuten rijden van Riva del Garda ligt op een hoogte van 560 meter Lago di Tenno, een van de kleinste meren in Noord-Italië, maar ook het meer met het schoonste water van heel Italië. 

Lago di Tenno ligt prachtig in de bergen ten noorden van het Gardameer, omgeven door uitlopers van de Alpen en de Monte Misone, en is vooral bekend vanwege het azuurblauwe water van het meer. Het is er heerlijk rustig en ideaal voor wie even wil ontsnappen aan de drukte bij het Gardameer en een wandeling wil maken door de fraaie natuur bij het meertje.

Gardameer_lago-di-tenno-gardameer.jpg

Route naar het meer

De route vanaf het Gardameer met auto of motor naar Lago di Tenno is prachtig. Noordelijk van Riva del Garda kan je langs twee routes, over de SP37 of de SS421, via kronkelige wegen en haarspeldbochten omhoog rijden naar het meer. Op de route via de SS421 rijd je door het dorp Tenno en kom je langs een andere bezienswaardigheid, de Cascate del Varone, een spectaculaire waterval in een grot.

Het azuurblauwe en schone water van het meer is prima geschikt om in te zwemmen, en dat zie je in de zomer dan ook zeker gebeuren. Al wordt het water nooit warmer dan zo’n 20 graden omdat Lago di Tenno een bergmeer is. In het midden van het meer ligt een klein eiland. Je kunt ook een mooie wandeling maken rond het meer, deze wandeling duurt ongeveer 1 uur. In de omgeving van het meer zijn er nog andere wandelroutes en ook mountainbikers komen hier volop aan hun trekken met diverse uitdagende routes.

Gardameer_canale-di-tenno-2a.jpg

Tenno

De gemeente Tenno bestaat uit meerdere kleine dorpjes, waarbij Canale di Tenno zeker een bezoek waard is. Het dorpje staat op de lijst ‘I borghi più belli d’Italia (de mooiste dorpjes van Italië) en dat is niet verwonderlijk. Canale di Teno is een schattig middeleeuws dorpje, je wandelt hier over geplaveide steegjes, onder bogen en langs pleintjes en de huisjes van de vele kunstenaars die zich hier gevestigd hebben.

Boven het dorp Frapporta staat de imponerende burcht Castello di Tenno (niet te bezoeken), aan de voet van dit kasteel bevind zich de kerk San Lorenze met fresco’s uit de 11e en 14e eeuw.

Zie ook: Lago di Ledro.

Gardameer_Canale_di_Tenno-1.jpg
Gardameer_lago-di-tenno-2a.jpg