Lago di Ledro – Ledromeer

Het Ledromeer is perfect voor een daguitstapje vanaf het Gardameer of voor een ontspannen vakantie. Het Lago di Ledro bereik je na een rit van een half uur door een lange tunnel boven Riva del Garda. Het kristalheldere water van het meer maakt dit tot een van de mooiste meren van Trentino. 

Gardameer_ledro-5a.jpg

Lago di Ledro

Het schilderachtige bergmeer Lago di Ledro ligt op 655 meter boven de zeespiegel in de gelijknamige vallei, tussen het noorden van het Gardameer (12 km) en het Idromeer. Je kunt er zwemmen, vissen, surfen, een bootje huren, waterfietsen, het wegennet ontdekken met de motor of mountainbike, wandelen langs het meer en de rustige plaatsjes bezoeken die samen de gemeente Ledro vormen: Molina di Ledro, Pieve di Ledro, Bezzecca, Concei, Tiarno di Sotto en Tiarno di Sopra.

Zeilen

Het Ledromeer is het hoogst gelegen zeilwater in Italië en, na het meer van Saint Moritz, ’s werelds hoogst gelegen zeilbassin. ’s Zomers komen hier zeilers uit alle windstreken samen  waaronder de crews van de America’s Cup en  Olympische races. Ze nemen het  tegen elkaar op in belangrijke kampioenschappen en prestigieuze races.

De totale oppervlakte van het meer is 2,2 km² en het water heeft een maximale diepte van 48 meter. Het Ledromeer ontstond door een stuwwal uit de oude Garda gletsjer, die het water blokkeerde. Dankzij de prachtige kleur en het kristalheldere water, waarin de omliggende bergen worden weerspiegeld, is dit meer een van de mooiste van Trentino. Bovendien wordt het meer omgeven door dichte bossen, een sprookjesachtig  landschap…

Gardameer_ledro-4a.jpg

Geschiedenis

Tot de 19e eeuw was het meer bijna afgesneden van de buitenwereld. In 1847 werd de eerste weg aangelegd, met verschillende smalle haarspeldbochten. In de jaren 1980 werd een nieuwe weg gebouwd om het Ledromeer te bereiken, met twee galerijen – de oude weg is daarmee het domein voor mountainbikers geworden en vormt een echte uitdaging!

Mountainbiken

Valle di Ledro is een waar paradijs voor MTB-enthousiasten, met meer dan 200 km aan gemarkeerde routes, trails en oude ezelspaden die zowel geschikt zijn voor de beginner als voor degenen die zoeken naar die ultieme adrenalinestoot.

Een aanrader is de Strada del Ponale van het Gardameer naar het Ledromeer. Vanaf Riva del Garda neem je de beroemde Strada del Ponale via de tunnels omhoog. Dit is echt een verplicht nummer voor zowel fietsers als wandelaars vanwege de unieke uitzichten over het Gardameer!

Gardameer_ledro-6a.jpg

Monte Tremalzo

Een andere mooie en uitdagende route in Valle di Ledro is de klim naar Monte Tremalzo. De klim kan worden gedaan via verharde lokale wegen die beginnen in Lago d’Ampola en rechtstreeks naar de pas leiden. Er kan echter ook gekozen worden voor een groot aantal trails die deels verhard zijn en deels onverhard en die vanuit de vallei lopen naar de militaire wegen die werden gebouwd door de Italiaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog en die gesitueerd zijn aan de zuidzijde van het Valle di Ledro. Andere opties zijn de klim vanuit Prè-Leano naar Passo Guil, en van Molina naar de Passo Nota. Deze routes kunnen in beide richtingen worden gereden. De route die naar beneden loopt van Caset via een zeer smal bospad naar het dal wordt alleen aanbevolen als afdaling.

De trail die loopt via Passo Trat naar Rifugio Nino Pernici is één van de fraaiere routes aan de noordzijde van de vallei. De klim vanuit Lenzumo loopt over een steile bergweg omhoog. Na een lekkere verfrissing in de Rifugio kan er langs twee goede bergpaden worden afgedaald naar Valle di Ledro. Een alternatieve route loopt terug naar Riva del Garda.

Gardameer_ledro-2a.jpg

Paalwoningen

Het Ledromeer staat vooral bekend om de  archeologische vondst uit 1929, toen het waterpeil van het meer naar beneden was gebracht voor de aanpassing aan de centrale van Riva del Garda: ineens werden er paalwoningen uit de Bronstijd blootgelegd. Tegenwoordig behoren deze paalwoningen tot de meest populaire in heel Europa vanwege de goede staat waarin ze nog steeds verkeren, en vanwege hun flinke afmetingen.

Langs de oever van het meer is direct naast het Museo delle Palafitte, ofwel het paalwoningenmuseum, een reconstructie gemaakt van een van de originele huizen. Er zijn ook verschillende vondsten tentoongesteld in het museum van Molina di Ledro, de belangrijkste stad van de Valle di Ledro. In het Museo Garibaldino in Bezzecca vind je informatie over Garibaldi en over de lokale geschiedenis en het belang van de Ledrovallei tijdens de Italiaanse eenwording en tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Pieve di Ledro kun je naar het Museo del Laboratorio Farmaceutico Foletto in een voormalige farmaceutische fabriek.

Meer informatie over Lago di Ledro vind je op de website van Valle di Ledro.

Gardameer_ledro-1a.jpg