Stranden van het Gardameer

Er zijn vele mooie stranden te vinden rond het Gardameer. Uiteraard hebben de meeste campings en hotels aan het meer een eigen strand. Daarnaast beschikt het Gardameer over meer dan 45 km vrij toegankelijke stranden, evenals enkele privé-stranden. Je bent bij het Gardameer nooit ver verwijderd van een strand, ook al is het een kleintje, soms weggestopt op plaatsen waar je ze niet zou verwachten. 

Omdat het een meer is, vind je vooral kiezelstranden bij het Gardameer – er is geen constante, grote golfslag die de stenen in zand veranderd. Het dragen van waterschoeisel is dus aan te bevelen. Het grind kan variëren in grootte en vorm tot fijn en zeer klein, zodat het meer doet denken aan grof zand. Het merendeel van de stranden bevat middelgroot grind, maar wel glad omdat de zachte beweging van het water genoeg is om ze heel langzaam te laten slijten. Bij de stranden vind je vaak ligweiden. De redactie van Gardameer-Nu geeft enkele tips voor de beste stranden aan het Gardameer.

Gardameer_tips-strand-k.jpg

Zandstranden

Voor liefhebbers zijn er ook zandstranden te vinden bij het Gardameer. Op een aantal plaatsen is zand uitgestort om een zacht zandstrand te creëren. Een van de beste zandstranden is het strand ten zuiden van Lazise. Het zand hier is echt breed en diep en fijn en heerlijk om op te lopen of te liggen. Een deel van dit strand is privé en behoort tot de grote camping La Quercia. Het deel dat dicht bij de grote parkeerplaats ten zuiden van Lazise ligt is vrij toegankelijk. Je kunt er heerlijk relaxen, lekker zonnen en ter afkoeling af en toe een duik nemen in het heldere water van het Gardameer. Grote bomen zorgen voor schaduw. Ten noorden van Lazise, in de richting van Bardolino, bevinden zich enkele kleinere stranden, direct naast het voetpad langs het Gardameer.

Toscolano Maderno heeft ook een mooi en breed zandstrand, Lido Azzurro. Lido Azzurro is een levendig privéstrand aan de Lungolago Zanardelli, de boulevard van Toscolano Maderno. Het strandbad verhuurt ligbedden, strandstoelen en parasols en er zijn kleedhokjes, douches en een pizzeria. Kinderen kunnen zich, behalve in het water, vermaken met een trampoline en speeltoestellen. Noordelijk van Lido Azzurro vind je een publiek strand met steentjes.

Stranden van het Gardameer 1

Aan de andere kant van Toscolano Maderno vind je het strand Lido degli Ulivi aan de Viale Guglielmo Marconi. Het is gedeeltelijk vrij en gedeeltelijk privéstrand met een beachbar, restaurant, ligstoelen en parasols. Nog verder noordelijker ligt het kiezelstrand Riva Granda, bij het gelijknamige restaurant. Gratis parkeergelegenheid, prima zwemwater en uitzicht op de oude haven van Toscolano en de opgravingen van een Romeinse villa.

Gardameer_strand-1.jpg

Kiezelstranden

Zoek je grote kiezelstranden, dan moet je naar de zuidelijke en westelijke helft van het Gardameer. Bij Manerba del Garda vind je Spiaggia Porto Torchio, een lang en breed privé-kiezelstrand dat ook beschikt over een groot grasveld met een ligweide, een speeltuin voor kinderen en picknickplekken. Er zijn verschillende bars en restaurantjes. Bij de Rocca di Manerba ligt ook een groot kiezelstrand, Spiaggia di Rocca. De toegang is hier gratis. Aan de kant van Padenghe sul Garda vind je een heel lang kiezel- en zandstrand. Tussen Salò en Gardone Riviera ligt in een park Spiaggia Rimbalzello. Een klein, maar mooi strandbad met ligstoelen, parasols, zwembad en animatie voor kinderen. Bij Gargnano en Limone sul Garda vind je diverse leuke kleine strandjes.

Stranden van het Gardameer 2

In Rivoltella tussen Sirmione en Desenzano del Garda liggen verschillende stranden waar je kunt genieten van een lui dagje zonnebaden en zwemmen in het Gardameer. Het strand Porto di Rivoltella bij de de kleine haven van Rivoltella heeft een bar en een veld voor beachvolleybal. La Zatera is een strandbad aan de Via Agello, met een bar en verhuur van ligstoelen. Naast het strand kun je motorboten en aquascooters huren.

La Baia delle Sirene
La Baia delle Sirene is een privé-strand naast Punta San Vigilio bij Garda, een van de mooiste plekjes aan het Gardameer. Het kiezelstrandje van deze prachtige baai is volledig uitgerust met ligstoelen en –bedden op ligweides, parasols, strandcabines, douches, picknicktafels, een restaurantje, een ijskraampje en een speeltuin voor kinderen. Lees meer over het strandbad van Parco Baia delle Sirene in dit artikel. Zuidelijker vind je net buiten Garda het lange strand van Spiaggia del Corno.

Stranden van het Gardameer 3

La Baia del Vento
La Baia del Vento is een populair strand bij San Felice del Benaco. Dit brede zand- en kiezelstrand bevindt zich in een kleine baai, ingesloten tussen Punta del Corno en Punta di San Fermo, met uitzicht op het mooie eiland Isola del Garda. Op dit strand kun je ligbedden, strandstoelen, parasols, kano’s en waterfietsen huren. Tijdens de zomer is er een restaurant en kiosk. In Port di San Felice ligt het strand Spiaggia Porto San Felice, een breed en lang strand met beachbar en verhuur van waterfietsen.

Stranden van het Gardameer 4

Lido delle Bionde
Mooi publiek strand in een prachtige, romantische baai, helemaal aan het einde van het schiereiland Sirmione, tussen het park van Villa Cortine en de Grotte di Catullo. De ideale plek om te zonnen en te zwemmen in het kristalheldere water van het Gardameer. De groene natuur en het turquoise-blauwe water zorgen voor een unieke en prachtige setting. Voor extra comfort kun je een ligbed of een parasol huren. Een tochtje met een waterfiets is ook een aanrader, vooral om Sirmione vanaf het meer te kunnen aanschouwen. Terwijl je uitkijkt op het meer, kun je ook genieten van een lichte lunch met lokale gerechten en een glas wijn in het restaurant op het strand.

Gardameer_tips-strand-g.jpg

Riva del Garda en Torbole
Verrassend genoeg heeft Riva del Garda, in het noorden van het Gardameer, ook mooi stranden die je hier misschien niet zo snel zou verwachten. Bij het centrum ligt Spiagia degli Ulivi. Spiaggia Sabboni en Spiaggia dei Pini, in de richting van Torbole, zijn kiezelstranden met een ligweide. Ze horen bij de best uitgeruste stranden van het Gardameer in Trentino. Je vindt hier ook een drijvend platform met zwembad en glijbaan, een basketbalveld, een beachvolleyveld en een speeltuin met een zandbak en trampolines.

Torbole is een andere plaats in het noorden met leuke stranden, zoals het Lido di Arco met ligweide en restaurant-bar, maar het kan er nogal druk worden dankzij alle windsurfers en zeilers hier.

Stranden van het Gardameer 5

Zelf op ontdekking

Er zijn vele kleine stranden weggestopt in baaien en inhammen over de hele lengte van de oevers van het Gardameer en als je de rustige delen van het meer verkent, kun je zomaar een bijzondere vondst doen. Als algemene regel geldt: kom je naar het Gardameer voor een strandvakantie, dan is de zuidkant waarschijnlijk de beste optie.