De toren van San Martino della Battaglia

De toren van San Martino della Battaglia is bij helder weer al vanaf het Gardameer te zien. Hij staat ten zuiden van Sirmione, bij Pozzolengo in de buurt.

De 74 meter hoge toren met een krans van kantelen is opgedragen aan Vittorio Emanuele II en de Italiaanse onafhankelijkheidsoorlog van 1848 tot 1870. In 1859 vond hier de Slag bij San Martino plaats tussen het Piemontese-Sardische leger onder leiding van koning Victor Emanuele II en de Ooostenrijkers.

Gardameer_san-martino-1a.jpg

Toren

De bouw van de toren begon in 1880 en 1883 werd hij ingewijd in aanwezigheid van koning Umberto I en koningin Margherita. Het dak van de toren is te bereiken via een 400 meter spiraalvormige opgang. Langs de wenteltrap geven fresco’s een illustratie van de gruwelen en heldendaden tijdens de veldslag. Boven geniet je bij helder weer van een prachtig uitzicht op het Gardameer, de Alpen en de Monte Baldo! De toren is voorzien van een lichtbaken, dat ’s nachts de toren kleurt in de kleuren van de Italiaanse vlag: groen, wit en rood.

Museum

Een museum bij de toren laat wapens, schilderijen, documenten, kaarten en maquettes zien van alle veldslagen van de Rissorgimento, de eenwording van Italiƫ, en afbeeldingen, wapens, uniformen en andere voorwerpen die herinneren aan de gewelddadige Slag bij San Martino in juni 1859.

Kapel

Dichtbij de toren kun je ook een kapel bezoeken, met het Ossario di San Martino, hier liggen de beenderen van ruim 2600 gevallen soldaten en in de absis bijna 1300 schedels…

Herdenking

Elk jaar in juni wordt op het complex van San Martino della Battaglia de veldslag nagespeeld. Een groots spektakel met Italiaanse en buitenlandse figuranten in historische kostuums, met rennende paarden, koetsen, geweren en kanonnen die de geschiedenis tot leven brengen. In onze Agenda vind je de juiste datum van dit spectaculaire evenement.

Gerelateerde artikelen: Solferino – botten, schedels en Rode Kruis.

La Torre di San Martino della Battaglia
Museo Storico della Battaglia di Solferino e San Martino
Via Torre 2, Desenzano del Garda
Open van maart tot en met september van 9.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 19.00 uur. Maandag gesloten.