Verona: de stad van Romeo en Julia

Verona is het meest bekend als stad van Romeo en Julia, Shakespeare’s legendarische (en tragische) liefdespaar. Het veronderstelde balkon van Julia aan de Via Cappella, haar graf en de kerk waar het huwelijk van dit beroemde paar zou zijn ingezegend, trekken jaarlijks vele duizenden toeristen. De stad is ook beroemd om haar operavoorstellingen. Elke zomer worden in de Arena, het Romeinse amfitheater op het Piazza Bra, schitterende opera’s opgevoerd. Veel bezoekers beschouwen het schilderachtige Verona als een uiterst prettige stad, meer ontspannen dan de toeristendrukte van het nabij gelegen Venetië.

Gardameer_Verona_(10).jpg

Romeinen

Verona was voor de Romeinen al een belangrijk centrum, vanwege de ligging aan het eind van de Brennerpas. Hier kwamen drie Romeinse wegen samen. De Via Gallia uit het westen is nog altijd intact en loopt nu als kaarsrechte weg, omzoomd door fraaie platanen, van Peschiera aan het Gardameer naar Verona. Het centrum van de stad (250.000 inwoners) aan de rivier de Adige is de Piazza della Erbe. Vroeger was hier een Romeins forum, nu wordt er dagelijks een levendige groentemarkt gehouden. De stad biedt een mooie mix van Romeinse, middeleeuwse en Venetiaanse monumenten. Niet voor niets staat de binnenstad Verona sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

TIP: Wil je vanaf het Gardameer een dagje naar Verona? Dan is de Garda Lake Day Pass een uitkomst. Met deze pas kun je gratis met de trein vanaf Peschiera del Garda naar deze prachtige stad of je krijgt een gegarandeerde parkeerplek als je met je eigen auto gaat. Ook kun je gratis mee met de Hop-on hop-off bus langs de hoogtepunten van Verona.

Gardameer_Verona_(17).jpg

Arena

Het bekendste gebouw van Verona is de Arena, na het Colosseum in Rome het grootste bewaard gebleven Romeinse amfitheater. Het bouwwerk op Piazza Bra kan overdag worden bezichtigd en is tijdens de zomermaanden ’s avonds het decor van wereldberoemde operavoorstellingen. Een avond in de Arena is een spektakel dat je een keer moet meemaken als je de kans krijgt. Beroemde opera’s met gigantische decors en massascenes, samen met 25.000 toeschouwers op de tribune zorgen voor een ongekende belevenis!

Gardameer_Verona_(22).jpg

Het balkon van Julia

Natuurlijk moet je als je in Verona bent ook even en kijkje nemen in Casa di Giulietta, of Casa Capuleti. Dit was het huis van Julia, of Giulietta zoals ze in Verona zeggen, met het beroemde balkon aan de Via Cappello 23. Op de muren van de toegangspoort tot de binnenplaats van het huis springen veel internationale liefdesverklaringen in het oog. Op de binnenplaats kom je nog meer van deze liefdesverklaringen tegen. De muren zijn op sommige plekken bijna niet meer te zien: ze worden helemaal bedekt door liefdesuitingen in alle talen van de wereld.

Gardameer_Verona_(31).jpg

Op de binnenplaats staat ook een bronzen beeld van Julia. Voor een beetje geluk in de liefde raak je haar rechterborst aan, een traditie die – zo getuigt de glanzende borst – door de meeste bezoekers in ere wordt gehouden.

Het graf van Julia vind je in de tombe aan de Via Shakespeare, net buiten de stadsmuren. De stad kent verder een aantal monumentale paleizen en kerken, leuke winkelstraten, gezellige terrasjes en voortreffelijke restaurants.

Stedentrip Verona

Wil jij ook je eigen liefdesscène naspelen op het balkon van Romeo en Julia? TUI heeft regelmatig voordelige Last Minutes en andere scherp geprijsde aanbiedingen beschikbaar voor een goedkope stedentrip naar Verona, inclusief vlucht. Prachtige bestemmingen als Venetië en het Gardameer liggen vlak bij.

Opera

In 2020 wordt het Opera Festival in Verona voor de 98e keer gehouden en er staan weer een aantal beroemde opera’s op het programma. Carmen van George Bizet, La Traviata, Aida en Il Trovatore van Giuseppe Verdi en Tosca van Giacomo Puccini. Bekijk hier het programma voor 2020.

Duomo

De Duomo, oftewel de Santa Maria Matricolare, heeft een schitterende façade, met zuilen die gedragen worden door griffioenen, die op hun beurt een boog dragen. De huidige domkerk werd gebouwd in de twaalfde eeuw, op de fundamenten van een vroegchristelijke kerk. De romaanse voorgevel heeft een fraai portiek met twee verdiepingen en is versierd met reliëfs. Aan de achterkant van de kerk kun je de apsis en de onvoltooide zestiende-eeuwse campanile, klokkentoren, bekijken, Liefhebbers van oude boeken en manuscripten kunnen een kijkje nemen in de Biblioteca Capitolare, links van de Duomo, die naast schitterende manuscripten ook een verzameling kerkelijke kunst omvat.bewonderen.

Gardameer_Verona_(41).jpg

Piazza delle Erbe

Op het gezellige Piazza delle Erbe bevond zich in de Romeinse tijd het forum van Verona. Nu worden er elke dag in alle vroegte marktkraampjes opgebouwd. Zeker als de zon schijnt en de terrassen vollopen, is dit een heerlijke plek om het Italiaanse leven te aanschouwen. Aan de lange zijde van het plein ligt het Palazzo del Comune, waarvan ook de Torre delle Carceri (Gevangenistoren) deel uitmaakt. Even verderop staat de 84 meter hoge Torre Lamberti, die je kunt beklimmen (er is ook een lift) om te genieten van een prachtig uitzicht over Verona en omgeving.

Aan de korte zijde van het Piazza delle Erbe ligt het Palazzo Maffei, dat in 1668 is gebouwd in opdracht van de adellijke familie Maffei. Ook dit palazzo heeft een eigen toren, de Torre del Gardello. Voor het palazzo staat een zuil met de leeuw van San Marco, die duidelijk moest maken dat Verona onder de heerschappij van Venetië viel. Midden op het plein staat in een fontein de zogenaamde Madonna di Verona. Het is geen Madonna maar een Romeins vrouwenbeeld,

Piazza dei Signori

Naast het Piazza delle Erbe ligt het Piazza dei Signori, ooit het bestuurlijke centrum van Verona. De prachtige toegangsboog tot de Via Dante wordt in de gaten gehouden door Scipione Maffei. Naast deze boog staat de Loggia del Consiglio, die dienst deed als vergaderruimte voor de gemeenteraad. Op en aan het Piazza dei Signori vind je ook een drie meter hoog standbeeld van Dante en het Palazzo del Governo, waar ooit de familie Scaligeri woonde, een belangrijke familie uit Verona die hun sporen in de hele stad heeft achtergelaten. Bij het kerkje Santa Maria Antica, kun je de mooi versierde tombes van een aantal leden van de Scaligeri-familie zien.

Gardameer_Verona_(24).jpg

Bezienswaardigheden Verona:

 • Arena di Verona, het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. De blikvanger van Piazza Bra heeft een uitstekende akoestiek, elke zomer wordt hier het Operafestival Verona gehouden.
 • Basiliek San Zeno Maggiore, de kerk met haar hoge klokkentoren en indrukwekkende kruisgang is een van de mooiste Romaanse kerken van Italië.
 • Torre dei Lamberti, toren met een hoogte van 84 meter, boven heb je een schitterend uitzicht over de stad.
 • Castelvecchio, de imposante steenrode Scaligeri-burcht, gebouwd in 1354. Het vierkante kasteel is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit vier hoofdgebouwen, zeven torens, een verdedigingstoren en gekanteelde muren. In het kasteel vind je het Museo Civico, een museum met kunstwerken uit de kerken en schilderijen en sculpturen van Venetiaanse kunstenaars.
 • Teatro Romano, theater uit de eerste eeuw voor Christus. Elke zomer worden hier nog voorstellingen georganiseerd
 • Piazza delle Erbe, levendig plein met terrasjes en een dagelijkse markt, omzoomd door fraaie gebouwen en palazzo’s.
 • Piazza dei Signori, mooi plein naast het Piazza delle Erbe.
 • Ponte Pietra over rivier de Adige, de enige en oudste overgebleven brug uit de Romeinse periode. De brug werd verschillende keren vernield, maar na de Tweede Wereldoorlog is hij getrouw nagebouwd met het originele materiaal dat uit de Adige werd gehaald.
 • Duomo, oftewel de Santa Maria Matricolare
 • Santa Anastasia, gothische dominicanen-kerk met een schitterend interieur. In de sacristie een mooie fresco van Pisanello, van Sint-Joris die de draak verslaat.
 • San Fermo, kerk uit de 14e eeuw, met een goed bewaard gebleven ondergrondse benedenkerk uit de 11e eeuw.
 • De stadspporten Porta Borsari en Arco dei Gavi.
 • Giardino Giusti, mooie tuin bij het Palazzo Giusti, met een balkon van waar je een prachtig uitzicht over Verona hebt. De tuin is het hele jaar door geopend, dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur.
 • AMO – Museum van de Opera. In 2012 openden de deuren van het AMO Arena MuseOpera. Kostuums, decorstukken, foto’s en tekstboekjes illustreren de geschiedenis van de Opera in de Arena van Verona.
 • Museo Africano, mooie collectie kunst en huishoudelijke voorwerpen uit Afrika.

Markt:

Dinsdag en vrijdag voor San Zeno Maggiore, woensdag en vrijdag aan de Porta Vescovo. Iedere 3e zaterdag van de maand is er een kunst- en antiek-markt op de Piazza San Zeno.

Een bezoek aan of stedentrip naar Verona: bekijk alle hotels in Verona.

Lees ook: Verona als budgetbestemming

(foto’s Dennis Faro)