Sirmione

De ligging van Sirmione is uniek. Het plaatsje ligt op een lang, smal schiereiland dat, precies in het midden van de zuidoever van het meer, 4 kilometer het Gardameer insteekt. De historische binnenstad is autovrij en kan alleen worden bereikt via een voetgangersbrug die bij de Scaligeri-burcht over een gracht ligt. Eigenlijk ligt Sirmione dus op een eiland!

Gardameer_Sirmione_(7).jpg

In het hoogseizoen is het altijd heel druk in het gezellige centrum van het stadje. Niet alleen met hotelgasten van de hotels in Sirmione, maar vooral met dagjesmensen die afkomen op de bijzondere ligging en sfeervolle binnenstad met smalle steegjes vol winkeltjes en restaurants. Het is aan te bevelen om niet met de auto, maar met de boot te komen. Vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen laat de gemeente een shuttleboot naar het begin van het schiereiland varen, waar een grote parkeerplaats ligt.

Gardameer_Sirmione_(31).JPG

Burcht

Bij de ingang van de stad ligt de Rocca Scaligeri, de indrukwekkende waterburcht van de Scaligeri. De vesting met al zijn kantelen en ophaalbruggen, schietgaten en valhekken is de bijna achthonderd jaar dat hij nu al bestaat redelijk ongeschonden doorgekomen. Het kasteel is omgeven door een slotgracht die in verbinding staat met het meer en binnenin zijn er twee binnenplaatsen, een binnenhaven en een vroegere gevangenis.

Vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht op Sirmione en het Gardameer, maar het allermooiste uitzicht kan je bewonderen na een klim van 150 treden vanaf de top van de hoogste hoektoren. Direct achter de antieke ophaalbrug vind je de kleine kerk van Sint Anna, met mooie fresco’s.

Gardameer_Sirmione_(4).jpg

Grotte di Catullo

Vanaf het kasteel wijst een richtingaanwijzer je de route van de passeggiata panoramica. Deze wandeling voert je langs een aantal strandjes richting het uiterste puntje van het schiereiland waar de Grotte di Catullo, de resten van een Romeinse villa, zich bevinden. Bij de hoger gelegen olijfgaard heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer.

Gardameer_grotte-catullo-sirmione-1.jpg

Kuuroord

Sirmione is ook bekend als kuuroord. Al sinds de Romeinse tijd wordt het water uit de zwavelhoudende bronnen die in de bodem van het Gardameer ontspringen met een temperatuur van meer dan 60 graden als geneeskrachtig beschouwd. De Terme di Sirmione met een thermaal bad met een wateroppervlak van 900 m2 bevinden zich in het historisch centrum van de stad. In 2003 is het grote wellnesscomplex Aquaria geopend.

Gardameer_Sirmione_(26).JPG

Maria Callas

Langs de Via Catullo ligt een grote gele villa. In deze villa verbleef Maria Callas in de jaren vijftig regelmatig samen met haar man Giovanni Battista Meneghini. Ook het park voor de villa is vernoemd naar de bekende operazangeres: Parco Maria Callas. Naast de villa die nog aan Maria Callas herinnert vind je in op het Piazza Giosuè Carducci in Sirmione ook het Palazzo Maria Callas, waar regelmatig tentoonstellingen en evenementen worden georganiseerd.

Gardameer_Sirmione_(34).JPG

Bezienswaardigheden in en rondom Sirmione:

  • Grotta di Catullo: gebied met de overblijfselen van een grote Romeinse villa op de punt van het schiereiland.
  • Santa Maria Maggiore: gotische parochiekerk
  • Scaligeri-burcht: een van de meest indrukwekkende en best bewaard gebleven Scaligeri-kastelen aan het Gardameer, met vanaf de hoofdtoren een prachtig uitzicht op de watervesting, Sirmione en het Gardameer.
  • Santa Anna: kleine kerk binnen de muren van het kasteel met mooie fresco’s
  • Villa Maria Callas

Markt
Iedere maandag een groente- en fruitmarkt op de Piazza Mercato. Iedere vrijdagochtend een non-foodmarkt op de Piazzo Montebaldo.

Sirmione 1
Gardameer_Sirmione_(29).jpg