Grotte di Catullo

Op de punt van het schiereiland van Sirmione kun je de Grotte di Catullo bezoeken. Op een heuvel liggen de resten van een grote Romeinse villa uit de 3e eeuw na Christus. De plek is vernoemd naar de Romeinse dichter Catullus, maar het is niet zeker of hij zelf hier ooit geweest is. Zijn familie komt weliswaar uit dit gebied en hij heeft Sirmione ook wel eens bezongen, maar verder lijkt er nauwelijks verband met de villa.

Gardameer_grotte-catullo-sirmione-1.jpg

De villa was vermoedelijk een keizerlijk paleis met een thermisch bad. Het is de belangrijkste getuigenis van de Romeinse periode op het grondgebied van Sirmione en wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van een Romeinse villa in Noord-Italië. Met steun van de Europese Unie en de Italiaanse regering is de villa in de vorige eeuw zoveel mogelijk hersteld.

Gardameer_sirmione-grotte-di-catullo-1.jpg

Een bezoek aan dit complex is zeker de moeite waard. Je zult versteld staan over de omvang van het complex en je wandelt er tussen niet minder dan 1500 olijfbomen. Er staan drie verschillende soorten olijfbomen en sommigen zijn al eeuwenoud.

Vanaf de heuvel op het puntje van schiereiland heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer. Bij de Thermen in Sirmione vertrekt een treintje naar de ingang van de Grotte di Catullo. Je kunt ook langs de oevers van het Gardameer wandelen naar deze bezienswaardigheid.

Gardameer_sirmione-grotte-2.jpg

Museum

Een bezoek aan het museum is bij de toegangsprijs inbegrepen. Dit museum herbergt voorwerpen uit de opgravingen van de Romeinse villa in Sirmione en van andere Romeinse villa’s aan het Gardameer, maar ook van andere archeologische vindplaatsen in het gebied.

Gardameer_sirmione-grotte-4.jpg

Het museum is opgedeeld in verschillende secties. Eén gedeelte gaat over het ontstaan en de morfologie van het Gardameer en toont de verschillende manieren van communicatie in het gebied in de oudheid. Verder zijn er afdelingen over de prehistorie en de vroege geschiedenis van het Gardameer, de Romeinse periode en de middeleeuwen.

Grotte di Catullo
Piazza Orti Manara 4, Sirmione

Gardameer_sirmione-grotte-di-catullo-2.jpg