Malcesine

Malcesine is een van de meest schilderachtige plaatsen aan het Gardameer – het heeft niet voor niets de bijnaam ‘Parel van het Gardameer’. Romantische doorkijkjes en prachtige oude panden wisselen elkaar af. In de nauwe kronkelige straatjes van de oude binnenstad van Malcesine is zo veel te zien dat je ogen te kort komt.

Gardameer_03-foto's_gardameer_en_omgeving-117.JPG

Aan deze weggetjes vind je monumentale huizen, gezellige lokale barretjes en restaurants en uiteraard veel winkeltjes. Hier is van alles te koop, van souvenirs tot schitterende design spullen voor in de keuken, schoeisel, kleding en aardewerk. Malcesine heeft ook een kleine haven en een korte boulevard, omgeven door gezellige terrassen.

Gardameer_06-malcesine.JPG

Kasteel

Een belangrijke bezienswaardigheid is het Castello Scaligeri, dat steil uit het water oprijst aan de rand van Malcesine. Het kasteel heeft drie verdiepingen, met elkaar verbonden via bruggen en trappen. Vanaf de toren van het castello heb je op een hoogte van 70 meter een schitterend uitzicht over Gardameer en de oever aan de overkant, met steile bergen en plaatsen als Limone, Tremosine en Tignale. Aan de andere kant zie de imponerende Monte Baldo.

Met helder weer zie je ook Riva del Garda en Torbole aan de noordkant van het meer liggen. Direct achter de entree van het kasteel ligt het Palazzo Inferiore waarin zich een natuurhistorisch museum bevindt, het Museo di Storia Naturale del Garda e del Baldo. In het kasteel zelf zijn in diverse zalen exposities over de visserij en de geschiedenis van het gebied. Neem ook een kijkje in de Goethezaal, waar tekeningen en schetsen te zien zijn die Goethe maakte tijdens zijn verblijf aan het Gardameer. Onder aan de burcht ligt een romantisch kiezelstrandje, populair bij de plaatselijke bevolking.

Gardameer_1-malcesine.jpg

Monte Baldo

Bij Malcesine is ook het vertrekpunt van de Funivia Monte Baldo, de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo. Tijdens de tocht draaien de cabines van de kabelbaan rond, waardoor je een mooi uitzicht naar alle kanten hebt. Het uitzicht op de top op het Gardameer en de omliggende heuvels is prachtig. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs de Alpen, Dolomieten en Povlakte zien liggen. Je kunt er een aantal wandelingen maken of genieten van de paragliders, die van de berg af naar het meer zweven. Een aanrader is een wandeling naar de Cime di Ventrar, een schitterend uitkijkpunt.

Bekijk ook onze tips voor leuke uitstapjes bij Malcesine.

Gardameer_07-malcesine-gardameer-1.JPG

Bezienswaardigheden Malcesine:

  • Castello Scaligeri, een van de best bewaarde burchten rond het Gardameer
  • Parochiekerk Santo Stefano
  • Palazzo dei Capitani: Venetiaans stadspaleis in de buurt van de haven, voorheen de zetel van de gouverneur van Venetie, nu zetelt er de plaatselijke VVV en het stadhuis van Malcesine. Loop ook even door de kleine palmentuin aan de achterkant bij het water.
  • Museo di storia naturale del Garda en del Baldo: dubbel museum aan de onderste binnenplaats van het kasteel met informatie over de flora, fauna en geologie van de Monte Baldo en het Gardameer. In het kasteel vind je ook het Museo della Pesca, waar je alles leert over de visvangst in het Gardameer.

Markt
Iedere zaterdagochtend tot 13.00 uur op de Piazza Statuto.

Gardameer_1-gardameer-malcesine.jpg