Garda

Garda is een prachtig stadje aan het Gardameer. In de zomer is het één groot toeristencentrum, mede dankzij de meer dan 60 hotels en verschillende campings. De plaats heeft het voorrecht genoemd te zijn naar het meer. Karel de Grote veranderde in de 8e eeuw de naam van Benacus naar Garda.

Gardameer_steden-garda-k.jpg

Het stadje heeft een schilderachtig, middeleeuws centrum van smalle steegjes en twee prachtige, oude stadspoorten. De allermooiste steegjes zijn de Calle dei Sotoportici met zijn vele bogen en de idyllische Vicolo del Pio. In de steegjes in het autovrije centrum vind je allerlei winkeltjes en horeca: leuke boetiekjes en chique modezaken, mooi aardewerk, restaurants en heerlijk Italiaans ijs!

Garda’s brede boulevard, Lungolago, is populair bij Italianen en toeristen om te flaneren, flirten en luieren. Het belangrijkste plein aan de boulevard is de Piazza Catullo, een gezellig plein omringd door terrasjes, restaurants en winkeltjes.

Rocca di Garda

Boven de stad uit torent de Rocca di Garda met de restanten van een burcht. De beklimming van de 295 meter hoge tafelberg is een van de mooiste wandelingen van het Gardameer. De wandeling begint bij de parochiekerk en is gemarkeerd.

Punta San Vigilio

De moeite waard om te bezoeken is zeker ook Punta San Vigilio, een van de meest romantische plekjes langs het Gardameer. Je vindt de landtong ten noorden van Garda, in een uur wandel je er langs het meer naartoe. Met prachtige natuur, een villa,  kapel, luxe hotel en restaurant aan een idyllische haven.

Bezienswaardigheden Garda:

  • La Rocca: 295 mtr hoge rots met restanten van burcht, mooie wandeling
  • Villa Albertini: rood-gele venetiaanse villa met opvallende torens en fraai aangelegde tuin
  • Parochiekerk Santa Maria Maggiore: mooie kruisgang uit de 14e eeuw, ligt buiten de stadsmuren
  • Pieve di Garda, een van de oudste kerken bij het Gardameer.
  • Palazzo del Capitano: het mooiste paleis van Garda, 15e eeuws raadhuis met prachtige Venetiaanse vensters
  • Palazzo Fregoso: palazzo in Venetiaanse stijl, boven de westelijke stadspoort
  • Punta San Vigilio: mooi schiereiland bij Garda

Markt
Iedere vrijdagochtend langs de oever van het meer en in het centrum.

(foto’s Spiek Boom)