Desenzano del Garda

Desenzano is met 27.000 inwoners de grootste stad aan het Gardameer. Op straat en in het autovrije centrum is het dan ook altijd een drukte van belang. Wie van winkelen houdt, vindt hier een grote verscheidenheid aan zaken. Van leuke boetiekjes en kunst- en kadowinkels tot dure designzaken van merken als Versace, Armani en Prada. In de zomer van half juni tot eind augustus zijn de winkels elke woensdagavond tot laat in de avond geopend, tijdens ‘la notte bianca’.

Gardameer_Desenzano_(30).JPG

Desenzano del Garda ligt in het oudste bewoonde gedeelte van het Gardameer. Vondsten getuigen van deze vroege kolonisatie, zoals een nog volledig intacte ploeg van eikenhout. Ook zijn er vlak bij de kerk van Santa Maria Maddalena restanten gevonden van een Romeinse villa en badhuis uit de 3e eeuw met prachtige vloermozaïeken en een technisch hoogstaand verwarmingssysteem. Desenzano is een van de mooiste stadjes bij het Gardameer en mag daarom zeker niet ontbreken op je to-do-and-see lijst tijdens een vakantie aan het Gardameer!

Gardameer_Desenzano_(41).JPG

Haven

De stad heeft een grote haven, de thuishaven van de maatschappij die de veerdiensten over het Gardameer onderhoudt. Gezelliger is de oude kleine binnenhaven, de Porto Vecchio, omringd door uitnodigende terrassen en mooie historische panden. Aan de korte zijde staat het Palazzo Todeschini, vernoemd naar de Venetiaanse architect Giulio Todeschini. Vroeger was dit een graanschuur, tegenwoordig zitten hier een galerie en het toeristenbureau. Op het Piazza Malvezzi staat het standbeeld van Santa Angela Merici, patroonheilige uit 1722. Het kasteel van Desenzano del Garda, een burcht uit de middeleeuwen, is gerestaureerd en een bezoek waard.

Gardameer_Desenzano_(3).JPG

Markt

De grote antiekmarkt die eens in de maand wordt gehouden in Desenzano trekt drommen toeristen. Behalve als winkelparadijs is Desenzano ook bekend als het trendy uitgaanscentrum aan het Gardameer. Het stadje heeft een lange oeverpromenade vol gezellige bars en restaurants. In Desenzano en het nabijgelegen Lonato vind je tientallen bars en discotheken – waaronder enkele heel spectaculaire, zoals Sesto Senso en Dehor, de grootste discotheek van Italie.

Gardameer_desenzano-4.jpg

Het uitgaansleven is ook populair bij veel Noord-Italianen. Het is een fascinerend gezicht als op zaterdagavond honderden zongebrande en volgens de laatste mode geklede Italianen door de straten flaneren. Drinkend en etend in de plaatselijke barretjes en restaurants, voordat ze rond middernacht naar de nachtclubs en discotheken vertrekken.

Gardameer_Desenzano_(40).JPG

Bezienswaardigheden Desenzano del Garda:

  • Villa Romana: opgraving van Romeinse villa uit de 4e eeuw na Chr., met fraaie vloermozaieken. Via een antiquarium met een verzameling voorwerpen, kun je langs de voormalige vertrekken van de villa lopen, langs de kleurrijke vloermazieken.
  • Il Castello, het gerestaureerde kasteel van Desenzano is een versterkte burcht uit de middeleeuwen. Via een ophaalbrug kun je het kasteel bezoeken. Vanaf het observatorium op de bovenste verdieping van de robuuste woontoren kan je genieten van een prachtig uitzicht op het Desenzano en het Gardameer. In het kasteel vinden ook regelmatig tentoonstellingen en culturele evenementen plaats.
  • Parochiekerk Santa Maria Maddalena naar een ontwerp van Giulio Todeschini, een vooraanstaand bouwmeester uit Brescia. In de kerk zie je nekele fraaie fresco’s, zoals ‘Het laatste avondmaal’ van Tiepolo in de sacramentskapel.
  • Bar Pasticceria Bosio, historische lunchroom en literair café met een mooie, authentieke inrichting en heerlijke specialiteiten, zoals de Torta delle Rose, de rozentaart.
  • Lonato del Garda: mooi stadje 4 kilometer ten zuidwesten van Desenzano.
  • Museo Archeologico G. Rambotti: archeologisch museum over de rijke en roerige geschiedenis van de omgeving.

Lees ook: Wandelpromenade van Desenzano del Garda naar Rivoltella.

Gardameer_Desenzano_(23).JPG

Markt

Iedere dinsdagochtend langs de boulevard Cesare Battisti.
Antiekmarkt, elke eerste zondag van de maand op de Piazza Giuseppe Malvezzi.
Bekijk ook het overzicht van markten aan het Gardameer.

Gardameer_Desenzano_(21).JPG