Lonato del Garda

Het mooie stadje Lonato del Garda ligt vier kilometer ten westen van Desenzano del Garda. Het stadje op de morenenheuvels ligt niet aan het Gardameer, maar is zeker een bezoek waard! 

Al van verre zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Lonato: de koepel van de basiliek (Basilica di San Giovanni Battista), de Torre Civica en de contouren van het imposante Rocca Visconteo Veneta, het voormalige kasteel van Lonato. Het duizend jaar oude kasteel, bijna 180 meter lang en 45 meter breed,  staat boven op een heuvel en is volledig ommuurd. Het is sinds 1912 een nationaal monument.

Gardameer_lonato-1.jpg

Kasteel

Op de muren, een toren en de Casa del Capitano op het hoogste punt na, herinnert niets meer aan een kasteel. Binnen de muren van het kasteel zie je alleen gras en bomen. Tegenwoordig worden hier tijdens de zomermaanden muziek- en toneeluitvoeringen gehouden, en het is een populaire trouwlocatie. Vanaf Il Castello, in de volksmond La Rocca genoemd, heb je een prachtig uitzicht op het zuidelijke deel van het Gardameer, van de Rocca di Manerba tot het schiereiland Sirmione.

Museum

De Casa del Capitano dateert uit de 15e eeuw en was de oorspronkelijk de woning van de baas van het fort. Sinds 1996 is hier een ornithologisch museum gevestigd met ruim 1800 opgezette vogels. Als je van het kasteel het pad naar beneden neemt, loop je tegen Casa del Podesta aan, een fraai Venetiaans bouwwerk uit de vijftiende eeuw. Het was de zetel van de Republiek Venetië. Na de Napoleon-periode werd het door de Oostenrijkers gebruikt als kazerne. In 1906 werd het huis gekocht door Ugo da Como, een senator en fervent verzamelaar van boeken. Zijn bibliotheek telt 52.000 oude boeken, 405 incunabelen en 470 manuscripten. Hier kun je ook het kleinste boek ter wereld zien.

Da Como liet het huis met zijn rijk ingerichte kamers en de bibliotheek achter in een stichting, die het huis beheert en openstelt voor het publiek: La Casa Museo di Ugo da Como. Het museum is elke dag open, maar is tussen 12.00 en 14.30 uur dicht. Aan de rand van het centrum van Lonato del Garda zie je de 55 meter hoge Torre Civico uit 1555, vroeger een gevangenis, met een klok uit 1773 die werkt op basis van gewichten.

Gardameer_lonato-casa-podesta.jpg

Basiliek

Het Piazza dei Martini is het centrale plein van Lonato, hier vind je enkele leuke terrasjes. Vlakbij ligt de Basilica di San Giovanni Battista met een barokke facade en ronde koepel met torenspits. Aan deze kerk werd vanaf 1732 gebouwd naar een ontwerp van architect Paolo Soratini. In 1880 werd de kerk ingewijd en honderd jaar later gaf paus Johannes Paulus II tijdens een bezoek aan Lonato de Chiesa di San Giovanni Battista de status van Basilica Minore. Het interieur van de basiliek is barok en versierd met fresco’s en fraai stucwerk. Verderop zie je op een heuvel de Romaanse kerk San Zeno uit de vijfde eeuw.

Markt en antiekmarkt
Elke donderdagochtend tussen 8.00 en 13.00 uur op Piazza Martiti della Libertà.
Elke derde zondag van de maand is er een antiekmarkt in Lonato del Garda.

Gardameer_lonato-2a.jpg