Agenda Juni

Juni is een drukke maand met veel buitenactiviteiten: markten, sportevenementen, dorpsfeesten, culinaire festivals en muziek. In Verona begint het seizoen voor de prachtige opera’s in de Arena. In onze Agenda vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen bij het Gardameer. 

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Gardameer een van de vele gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Gardameer!

markt-gardameer

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Gardameer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Gardameer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Gardameer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Gardameer deze zomer!

vuurwerkshow-gardameer

Evenementen & Festivals

Dag van de Republiek
Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en iedereen is vrij. De Dag van de Republiek is de enige echte nationale feestdag in Italië die elk jaar overal groots gevierd wordt, uiteraard ook in de plaatsen rond het Gardameer.

Palio del Chiaretto
Wijnfeest Palio del Chiaretto in Bardolino rond de populaire rosé-wijn Chiaretto. Wijnproeverijen, muziek en lokale produkten. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni 2024.

Palio delle Bisse
In de maanden juni, juli en augustus vindt in diverse stadjes rond het Gardameer de Palio della Bisse plaats, een traditionele roeiwedstrijd op het Gardameer, waarbij de roeiers staand op hun boot roeien. Wedstrijden in juni zijn op zaterdag 3 juni in Portese, zaterdag 10 juni in Gardone Riviera en zaterdag 17 juni in Peschiera del Garda.

Festa dell’Opera
Zaterdag 8 juni 2024 verandert Brescia in één groot operahuis. Op de straten en pleinen van de prachtige stad vinden tijdens het Festa dell’Opera van ’s morgens vroeg tot middernacht opvoeringen van opera’s en concerten plaats.

Festival della Bellezza
Festival over de schoonheid en romantici met tussen 8 en 29 juni concerten, theater en lezingen in Teatro Romano in Verona en Teatro Olimpico in Vicenza.

Mille Miglia
De rally 1000 Miglia, de beroemde autorally voor oldtimers en sportwagens. wordt dit jaar voor de 42e gehouden en vindt plaats van dinsdag 11 tot en met zaterdag 15 juni 2024. Op 11 juni om 12.45 uur is in Brescia de start. De rally Mille Miglia met ruim 400 deelnemende auto’s rijdt langs de mooiste Italiaanse steden en streken. De deelnemers passeren op de laatste dag van de rally ook het Gardameer.

Triathlon Bardolino
Internationale triathlon in Bardolino – zwemmen, fietsen en lopen in en langs het Gardameer. Met meer dan 2000 deelnemers uit 25 landen is dit een van de grootste sportevenementen bij het Gardameer. Dit jaar is de 39e editie van de triatlon op zaterdag 15 juni. De deelnemers moeten 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.

Festa del Nodo d’Amore
Op de eeuwenoude Visconti-brug bij Borghetto sul Mincio vindt de derde dinsdag van de maand juni het Festa del nodo d’amore plaats. Een spectaculair eetfestijn waarbij de 600 meter lange brug in het kleine dorpje Borghetto bij Valeggio sul Mincio (10 kilometer van het Gardameer) wordt omgetoverd tot een openlucht-restaurant, met de beroemde pasta ‘Tortellini di Valeggio’ in de hoofdrol. Lees meer over dit pasta-festijn in dit artikel.
LET OP: het festival gaat in 2024 NIET DOOR!

Opera in de Arena van Verona
Van half juni tot begin september is er bijna dagelijks een opvoering van een opera in de prachtige Arena van Verona. Een geweldig spektakel! Beroemde opera’s met gigantische decors en massa-scenes, samen met 25.000 toeschouwers op de tribunes van de prachtige Arena van Verona zorgen voor een ongekende belevenis. In 2024 wordt het Opera Festival in Verona voor de 101ste keer gehouden worden en er staan weer een aantal beroemde opera’s op het programma. Zoals Turandot, Aida, Carmen, De Barbier van Sevilla, La Bohème en Tosca.

In juni staan de volgende opera’s op het programma: Turandot (8, 15, 22 en 29 juni), Aida (14, 20, 23 en 28 juni) en De Barbier van Sevilla (21 en 27 juni).

arena-verona

Riva Schuh
Riva Schuh in Riva del Garda is een van de grootste schoenenbeurzen in Europa. de 101e editie vindt in 2024 plaats van 15 tot en met 18 juni.

Verona Jazz
Jazzfestival in Teatro Romano in Verona van 21 tot en met 24 juni 2024.

Tour Transalp
Spectaculaire etappekoers voor amateurwielrenners over de bergpassen in de Alpen. Van 16 tot en met 22 juni 2024 (7 etappes). De laatste etappe van de Tour Transalp brengt de ruim 1000 deelnemers uit meer dan 30 landen van Valle dei Laghi naar de finish in Arco.

Malcesine Sotto le Stelle
Gezellig winkelen tot in de late avonduren in de door lantaarns en toortsen verlichte straatjes in het centrum van Malcesine op 24 juni 2024. Met muziek en (straat)theater, van 15.00 tot 24.00 uur.

Antiek- en vintagemarkt Valeggio
Elke vierde zondag van de maand wordt in Valeggio sul Mincio de “Mercato dell’Antiquariato e Modernariato” gehouden op Piazza Carlo Alberto. Een antiek- en vintagemarkt met kleding, schoenen, sieraden, zonnebrillen, handtassen, hoeden en sieraden, uit de 50’er en 70’er jaren van de vorige eeuw. Van 8.30 tot 17.00 uur.

MotoBardolino
Motortreffen en concerten in Bardolino aan het Gardameer. De 28e editie vindt plaats van 28 juni tot en met 30 juni 2024.

Slag bij Solferino
Elk jaar wordt bij de dorpjes Solferino en San Martino ten zuiden van het Gardameer op 24 juni de Slag bij Solferino nagespeeld. De Slag bij Solferino vond plaats op 24 juni 1859 en resulteerde in de overwinning van de alliantie van het Franse leger onder Napoleon III en het Sardijnse leger onder Victor Emmanuel II op het Oostenrijkse leger onder commando van keizer Frans Jozef I.