Op het menu

Het Gardameer staat bekend om de heerlijke keuken, maar dan wil je natuurlijk wel weten wat er op het menu staat! Met onderstaande woordenlijst kun je de meeste menukaarten bij het Gardameer goed ontcijferen. Buon appetito!

antipasto voorgerecht vaak bestaande uit kleine hapjes
aperitivo drankje voor het eten~ vaak met kleine hapjes
acqua minerale mineraalwater
gassata / frizzante met bubbels
naturale plat water
carne vlees
contorno bijgerecht
coperto vast bedrag voor de service (meestal 1 tot 2 euro pp)
dolci toetjes
formaggio kaas
gelato ijs
insalata salade
pane brood
pesce vis
piatto del giorno dagschotel
primo eerste gang bestaande uit pasta~ gnocchi of risotto
secondo tweede gang bestaande uit een vlees- of visgerecht
vino wijn
bianco wit
rosso rood
zuppa / minestra soep
Piatti di Roma: Gerechten van Gardameer:
affettato misto gemengde vleessoorten
pasta all’amatriciana traditionele Gardameerinse pasta
pasta alla gricia pasta met amtriciana-saus~ zonder tomaat
bruschetta geroosterde broodjes~ belegd
cacio e pepe pastasaus met schapenkaas en zwarte peper
carbonara pastasaus met spek~ kaas en ei
carciofi alla giudia gefrituurde artisjokken
coda alla vaccinara ossenstaart
fettuccine lintpasta
filetti di baccalĂ  kabeljauw~ gezouten en gedeeltelijk gedroogd
fiori di zucchini (ripieni) (gevulde) courgettebloemen
fritti misti gemengde gefrituurde hapjes
gnocchi aardappel- of griesmeelballetjes
pasta e ceci soep met pasta en kikkererwten
pizza bianca pizzabodem met kaas
puntarelle bladgroente~ vergelijkbaar met andijvie
rigatoni alla pajata Gardameerinse pasta met kalfsingewanden
saltimbocca alla romana kalfsschnitzel met ham en salie
suppli (al telefono) / arancine gefrituurde risottoballetjes
trippa alla romana pens op Gardameerinse wijze bereid