Weer en klimaat bij het Gardameer

Rond het Gardameer heerst een mediterraan klimaat. Omdat het meer in het noorden door bergen wordt beschermd, begint het voorjaar al vroeg.

Het water van het meer is in de zomer kouder dan de lucht en ‘s winters juist warmer. Dit draagt ​​sterk bij tot het verzachten van de zomerse hitte en de kou tijdens strenge winters, waardoor het klimaat hier erg mild en gematigd is.

Gardameer_weer-klimaat-k.jpg

Eigen klimaatzone

Het gebied van het Gardameer heeft alle kenmerken van een “pre-alpine zero-thermische oase”. Het is een submediterraan klimaat, zo mild en verschillend van andere meren dat het wordt gedefinieerd als het ‘Benaco klimaat’. De gemiddelde wintertemperatuur varieert tussen de 12 en 18°C en in de zomer ligt de temperatuur tussen de 24 en 30°C.

Over het algemeen is de noordkant van het meer koeler en minder zonnig dan de zuidkant. Tijdens het voorjaar (april en mei) kan het al gedurende langere periodes lekker zonnig en warm zijn. Echter periodes met regen, kou en sombere donkergrijze luchten zijn ook zeer goed mogelijk. Vanaf half mei is het meestal mooi weer bij het Gardameer met heerlijke temperaturen (tot 30 graden). Als er regen valt in de zomer is het meestal in de vorm van stevige regen- en onweersbuien die soms zeer heftig kunnen zijn. Tijdens het najaar (september en oktober) is het vaak nog heel aangenaam weer in de meeste plaatsen rond het Gardameer.

Weer en klimaat bij het Gardameer 1