De winden aan het Gardameer

Speciaal voor alle windsurfers en zeilers is het goed om te weten dat de wind het beste is op het noordelijke deel van het Gardameer. De wind is hier heel constant, wat het geweldig maakt voor windsurfen. De wind uit het noorden, aangeduid als Peler of Vento, stroomt in de vroege ochtend door de vallei. De zuidenwind Ora komt ongeveer rond 12 uur ‘s middags op en als de zon onder gaat wordt hij weer minder. Er zijn echter ook enkele andere winden, waaronder ook gevaarlijke als de Bali of de Ponale.

Gardameer_weer-wind.jpg

Vento of Peler 

De twee sterren onder de winden bij het Gardameer zijn de Vento en de Ora. De noordwind Vento wordt ook wel Peler genoemd. Hij is onder de Gardameer-winden de koning en waait tijdens de zomermaanden van juni tot en met september absoluut betrouwbaar. Tussen middernacht en 3 uur ‘s ochtends begint hij te blazen, eerst aarzelend, en vervolgens, op de vroege ochtend, met volle kracht. Op het sterkst is de wind als de eerste zonnestralen het water de westoever van het Gardameer bereiken. De wind komt tot stand door de afgekoelde lucht die vanuit de omgevende bergen in het noorden omlaag waait. Na zijn hoogtepunt op de vroege ochtend wordt hij al om 9.00 uur in de voormiddag zwakker, de wind boet in aan kracht als de zon de bergen opwarmt. Hij waait ongeveer 12 uur lang, soms zelfs tot 15.00 uur.

Noordwindsurfers moeten enige ervaring als surfer hebben want de Vento kan een windkracht van 6 op de Schaal van Beaufort bereiken. Bovendien zijn de opstapplekken en ook de steile oevers van het noordwindgebied niet voor beginners geschikt. Typisch voor de Vento zijn de grote golven.

Ora 

De zuidenwind Ora (Italiaans voor uur), heeft zijn naam te danken aan zijn punctualiteit. Hij waait zo precies op tijd, dat je er de klok op gelijk kunt zetten. Over het algemeen gezien waait hij niet zo sterk als de noordwind Peler. In doorsnede bereikt hij een windkracht van 4-5. Hij komt ongeveer rond 12.00 uur ‘s middags op en als de zon onder gaat wordt hij weer minder. De wind ontstaat door de zon die de steile rotsen op de noordelijke oever van het Gardameer verhit. Door de warmte stijgt de hete lucht op, en zuigt lucht uit de Po-vlakte in het zuiden aan. Hoe dichter men de rotswanden nadert hoe sterker de thermiek wordt. Op de nauwste plek van het meer, de zogenaamde ‘straalbuis’, waait de zuidenwind het sterkst. Malcesine is de beste surfgebied voor de vroege Peler wind uit het noorden, en Torbole en Riva del Garda zijn ideaal als je in de middag de Ora wind wilt vangen tijdens het surfen of zeilen.

Bali 

Deze wind waait in de zomermaanden uitsluitend na een langere regenperiode of na een onweer. Hij waait in het zelfde gebied als de Vento, kan echter een nog sterkere intensiteit bereiken (tot windkracht 8). Omdat de Bali erg gevaarlijk kan worden, wordt surfers aangeraden om onmiddellijk naar de kust terug te keren. In het noorden van het Gardameer begint de wind ver buiten op het water en wordt aan de oever vaak niet eens waargenomen. De meeste ongelukken met surfers gebeuren op de dagen dat de Bali waait!

Ponale 

De Ponale is een westwind in de zomermaanden. Afkomstig uit het Ledro-dal waait hij heftig richting oosten, en als hij op de Vento treft kunnen er windstoten tot 6 bft ontstaan. Gewoonlijk komt deze wind op de latere middag, ‘s avonds of ‘s nachts in het noordelijke gedeelte van het Gardameer voor. 

Vinessa

De Vinessa is een oostwind die aan het zuidelijke deel van het Gardameer waait. Vlak na de Bora, een gevreesde noordoostwind van de Adria, duikt hij op. Als de lucht zuidoostelijk van Peschiera del Garda zwart wordt is dit een teken dat de Vinessa opkomt. Hij kan windkracht 7 bereiken en is verantwoordelijk voor het ontstaan van hoge golven.

Vent da Mut

De Vént da Mut treedt vooral in de buurt van Gargnano op. Hij komt tijdens de noordwind op en kan in sommige, zeldzame gevallen geheel onverwacht een windkracht van tot 6 bft bereiken, die zelfs boten aan een ankerboei kan laten kantelen.

Fassanella

De Fassanella ontstaat uit meerdere winden, die zich vanuit het zuidwesten en de baai bij Salo komend bij elkaar voegen. Deze warme wind beweegt zich dwars over het meer en vind zijn einde bij Brenzone. Hij bereikt ongeveer windkracht 4.

Vent de la Val

Deze wind ontstaat vaak ‘s avonds bij Campione en waait met windkracht 2 tot 4. Hij veroorzaakt meestal weinig golven, kan echter ook tijdens of na een onweer ontstaan en kan vervolgens op het water een hoge intensiteit van tot windkracht 9 bereiken. Het spookt meestal maar 15 minuten, maar kan zeer gevaarlijk worden en aan de westoever zelfs bomen ontwortelen.

Vent de Tep

De Vent de Tep komt maar zelden voor, is echter erg gevaarlijk. Hij kan optreden als in de zomer na een langere periode zonder afkoeling een warmte-onweer opkomt. Als het zuiden van het meer met dichte zwarte wolken bedekt is, moet je zeer voorzichtig zijn. Het kan tot bliksem, stortregen en wisselende onweersbuien met een windkracht tot 10 bft komen. Karakteristiek voor de wind is, dat hij vanuit het zuidwesten naar het noordoosten waait en een grote reikwijdte heeft. Voor surfers en andere badgasten is de wind vanwege zijn sterkte en wisselvallige richting ontzettend gevaarlijk.

Ander

De Ander is een zuidenwind, die door een onweer bij Desenzano del Garda kan ontstaan. Zijn reikwijdte gaat van Desenzano tot en met Castelleto en Torri del Benaco, en hij bezit een maximale kracht van 5 op de Schaal van Beaufort.

Montes

De Montes is een zeer lichte wind en bereikt niet meer dan windkracht 1. Meestal waait hij ‘s avonds en ‘s nachts.

Peleri

De Peleri is de kleine broer van de Peler.

Pelerot

De Pelerot is een Peler, die sterker dan gewoonlijk waait.

Orisina

De Orisina is een Ora, die minder sterk dan gewoonlijk waait. Oorzaak ervan is de minder sterke instraling van de zon bij een bewolkte hemel.

Avrezér

Avrezér is een weertoestand geheel zonder wind. Zij ontstaat bijvoorbeeld tijdens de overgang van voorjaar tot zomer, of van zomer tot najaar. Door de bedekte hemel ontbreekt de thermiek en daardoor ook de noord- en zuidenwind. Deze windstilte kan 2 tot 4 dagen lang aanhouden.