Vijf epische activiteiten aan het Gardameer

Het Noord-Italiaanse Gardameer is met recht een populaire vakantiebestemming. ’s Zomers ben je verzekerd van prachtig weer. Maar dankzij het milde klimaat kun je er ook in andere seizoenen goed terecht. Neem een frisse duik in het helderblauwe water. Slenter door middeleeuwse stadjes of ga op een ongeëvenaarde fietstocht. Om het voor alle toeristen en de lokale bewoners gezellig te houden, moet je wel wat huishoudelijke regels in acht nemen.

Veilig en voordelig

Er is ontzettend veel te zien, te beleven en te proeven bij het Gardameer. Hou er wel rekening mee dat ook in Italië de prijzen zijn gestegen. Daarbij heeft de toeristische sector vanwege de coronacrisis aardig wat verliezen in te halen. En dat zie je ongetwijfeld terug in de prijzen van entreetickets, accommodaties en horecabezoeken. Een handige tip om wat meer ruimte in je budget te creëren, is het gebruik van een VPN. Hiermee kun je flink wat euro’s besparen op het boeken van vliegtickets, hotels en huurauto’s.

Websites van deze aanbieders willen nogal eens lagere prijzen hanteren voor lokale consumenten. Aan je IP-adres kunnen ze zien of je de site vanuit Italië of vanuit het buitenland bezoekt. Met een VPN wordt je eigen IP-adres afgeschermd en is alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Door de site via een Italiaanse VPN-server te bezoeken, lijkt het dus net alsof jij zelf in Italië bent. Ook niet onbelangrijk is dat je met een VPN je online veiligheid en privacy aanzienlijk kunt vergroten. Als je op je bestemming gebruik wilt maken van openbare netwerken, is een VPN eigenlijk onmisbaar. Met deze aanbieding van NordVPN kun je een VPN heel voordelig uitproberen.

Regels

De Italianen verwelkomen bezoekers met open armen. Het is dan wel zo fijn als de bezoekers op hun beurt ook rekening houden met de lokale bevolking en met elkaar. Er gelden daarom wel wat regels voor wie rond het Gardameer wil vertoeven. Hou je je niet aan de regels, dan kun je een flinke boete krijgen. Zo is het verboden om naakt te zwemmen of harde muziek te spelen.

Als je uitgezwommen bent en wil wandelen in de buurt van Malcesine en Peschiera del Garda, trek je best wat kleding aan. Barbecueën, picknicken en wildkamperen op het strand wordt ook niet gewaardeerd. Als je in Limone je was wilt laten drogen op je balkon, riskeer je een boete tot liefst € 500.

gardameer-sirmione

Vijf epische activiteiten

Aan het Gardameer hoef je je geen moment te vervelen. Het staat je natuurlijk vrij om de hele dag te relaxen aan het water. Maar als je wat meer actie wilt ondernemen, volgen hier enkele tips:

Zweven op de fiets

Hier kun je wellicht de meest spectaculaire fietstocht maken die je je voor kunt stellen. Het gloednieuwe fietspad ‘Garda by Bike’ wordt de komende jaren uitgebouwd tot een fietspad van 140 kilometer dat rond het hele meer is aangelegd. Op een hoogte van zestig meter doorkruis je dan drie regio’s; Veneto, Lombardije en Trento. Het eerste gedeelte van het fietspad kun je bezoeken in de buurt van Limone sul Garda. Het pad is bevestigd aan de kliffen, om de impact op de lokale omgeving zoveel mogelijk te beperken. Daardoor voelt het alsof je hoog boven het Gardameer zweeft.

Gardaland

Rond het Gardameer vind je verschillende attractie- en waterparken, maar Gardaland steekt met kop en schouders boven de rest uit. Gardaland is niet alleen het grootste, maar ook het meest geliefde pretpark van Italië. Groot en klein kunnen hier hun hart ophalen in de vele achtbanen, het aquarium, Peppa Pig Land en LEGOLAND.

Sirmione

Als je toch in de buurt bent, mag een bezoek aan Sirmione zeker niet ontbreken. Sirmione ligt op een schiereiland en is één van de grootste trekpleisters van de regio. Hoed je dus voor grote drommen toeristen en plan je bezoek liefst in het laagseizoen. Je kunt dan in alle rust een bezoek brengen aan het Castello en relaxen in de thermale baden. De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de grotten van Catullus, waar je de ruïnes van een Romeinse villa vindt.

Watersporten

Het Gardameer is natuurlijk ook de ideale plek voor watersportliefhebbers. Je kunt er fantastisch zeilen, kite- en windsurfen. Vooral Torbole staat hoog aangeschreven onder surfers, zowel beginners als gevorderden. Zonder surfplank onder je arm ben je hier zelfs een vreemde eend in de bijt. Ook Campione en Riva del Garda lenen zich erg goed voor surfen.

Bardolino

In dit autovrije stadje weten ze hoe je een goede wijn maakt. Dit laten ze graag zien in het lokale wijnmuseum. Er wordt ook tweemaal per jaar een wijnfestival georganiseerd. Als je wil weten waar die heerlijke Bardolinodruif groeit, kun je de Strada del Vino bereizen. Deze wijnroute leidt je langs ruim zestig wijngaarden en wijnkelders in de directe omgeving.

gardameer-bardolino