De mooiste uitzichten bij het Gardameer

Het Gardameer is (met name in het noorden) omgeven door bergen. Vanaf die bergen heb je uiteraard een fantastisch uitzicht op het meer en de stadjes aan het meer. Maar er zijn aan alle kanten van het Gardameer nog veel meer mooie punten waar je kan genieten van een prachtig uitzicht. De redactie van Gardameer-Nu heeft een aantal uitzichtpunten verzameld.

Aan de noordkant van het Gardameer liggen stadjes als Riva del Garda, Torbole-Nago en Arco. In deze plaatsen zijn er diverse leuke plekjes om van een geweldig uitzicht te genieten.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 1

Uitzichtpunten in Riva del Garda:

  • Kapel St. Barbara – Vanaf het centrum van Riva del Garda is er een mooi wandelpad naar de St. Barbara-kapel. Vanaf deze kapel heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer en het centrum van Riva del Garda.
  • Glazen lift Bastione – Ook vanaf het Bastion in Riva del Garda heb je een mooi uitzicht. Je kan er naar boven wandelen, maar sinds kort is er ook een panoramische glazen lift waarmee je naar boven kan. Onderweg (tijdens het ritje van 2 minuten) kan je genieten van een fantastisch uitzicht over het stadje Riva en het Gardameer. Voor een enkeltje omhoog betaal je 3 euro, een retourtje kost 5 euro. Boven bij het gerenoveerde Venetiaanse Bastion is er een terras waar je iets kan drinken.
De mooiste uitzichten bij het Gardameer 2
  • Torre Apponale – Op de Piazza III Novembre in het centrum van Riva ligt de Torre Apponale. Vanaf de top van deze 34 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over Riva en het Gardameer.
De mooiste uitzichten bij het Gardameer 3

Chiesa di S. Andrea

Naast Riva del Garda ligt het surfstadje Torbole sul Garda. Hier kan je een wandeling maken naar de Chiesa di S. Andrea. Dit mooie kerkje ligt op een panoramische locatie met uitzicht op het meer, omgeven door een olijfgaard.

Sentiero Panoramico Busatte Tempesta

In Torbole start ook de wandelroute ‘Sentiero Panoramico Busatte Tempesta‘. Tijdens deze mooie wandeling van 5,4 kilometer heb je bijna continu een prachtig uitzicht op het Gardameer. Het bijzondere van deze wandeling is dat je voor een groot deel klimt en afdaalt via stalen trappen. De route begint bij het sportpark Busatte, dit park ligt iets boven Torbole en is te bereiken via een weg of via een trap vanaf de weg langs het water. Het is ook mogelijk de auto te parkeren bij het park. Vanaf Busatte volg je de bordjes ‘Sentiero Tempesta‘. Het pad is grotendeels van grind en kiezels. Onderweg kom je borden tegen met informatie over de begroeiing, de dieren en de route zelf. De wandeling eindigt in Tempesta, waar je de bus of een taxi terug kunt nemen naar Torbole. Echte sportievelingen lopen de wandeling via dezelfde weg terug en beklimmen de ruim 400 traptreden. De wandeling is ook geschikt voor minder geoefende wandelaars of families met kinderen.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 4

Kasteel Arco

Ook Arco ligt niet ver van Riva del Garda. hier kan je een mooie wandeling maken naar het ‘Castello di Arco’. De kasteelruine ligt boven op een heuvel. Om uit te rusten van de wandeling en voor een koel drankje kan je terecht bij Bar al Castello. Hier geniet je van een prachtig uitzicht.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 5

Albisano – Chiesa San Martino

Het dorpje Albisano ligt tegen de berg boven Torri del Benaco. Het kerkje van Albisano ligt op een fantastische locatie. Op het pleintje voor het kerkje staan enkele bankjes in de schaduw van enkele platanen. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over het stadje Torri del Benaco en het Gardameer. Ze noemen dit plekje ook wel eens ‘het balkon van het Gardameer‘. Wil je ook iets eten of drinken in dit dorpje dan is Hotel Panorama Ristorante een aanrader. Ook hier geniet je van een prachtig uitzicht.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 6

San Zeno di Montagna

Vanuit Albisano kun je nog verder omhoog op de westelijke helling van de Monte Baldo naar San Zeno di Montagna op een hoogte van 584 meter. Op de mooie bergweg kun je al genieten van geweldige uitzichten. In het oude centrum van San Zeno vind je achter de parochiekerk een fantastisch uitzichtpunt.

Rocca di Garda

Boven Garda ligt een indrukwekkende rots, de Rocca di Garda. Op de top van de rots heb je vanaf een hoogte van 295 meter een fantastisch uitzicht op het stadje Garda en het Gardameer. De beklimming van de tafelberg is een van de mooiste wandelingen aan het Gardameer. Boven liggen de restanten van een burcht, ooit de hoofdburcht van het Gardameer.

Je kan de rots op twee manieren beklimmen, vanuit Garda en vanuit Bardolino. Als je vanuit Bardolino komt ga je in de Garda vanaf de hoofdweg ter hoogte van de Piazzale Roma na de parochiekerk Parrocchia di Santa Maria Assunta rechtsaf de Via San Bernardo in en na een bocht naar rechts scherp rechtsaf de Via degli Alpini in en dan omhoog de berg op. De wandeling voert door loofbossen, wijnvelden en over bergpaden, langs de ‘Canevini’ (een in de rotsen uitgehouwen voormalige wijnkelder).

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 7

De andere route loopt via de hermitage Eremo San Giorgio (of Eremo dei Camaldolesi, zoals het ook wel genoemd wordt). Als je vanuit Garda naar Bardolino rijdt ga je vanaf de hoofdweg bij Walle’s Burger and Grill linksaf de Via San Colombare in. De bochtige weg voert naar het dorp Cortelline. Bij het Mariabeeld links de smalle Strada Costa di Vallonga inslaan en doorrijden tot het kruis. Bij het bord ‘Privato’ eindigt de weg. Bij een kleine kruising met een informatiepaneel, kun je de route vervolgen naar Rocca Vecchia, de kasteelruïne van Garda. Steil omhoog en omlaag door mooi loofbos en langs gerestaureerde grotten die in de oorlog als schuilplaats dienden. Neem wel goede wandelschoenen en voldoende water mee!

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 8

Castello Scaligero Malcesine

Breng een bezoek aan het kasteel van Malcesine. Vanaf het “Rivellino”-platform en vanaf de kasteeltoren geniet je van een fantastisch uitzicht over het Gardameer en Malcesine.

Rifugio Telegrafo Monte Baldo

De Monte Baldo is wellicht de meest bekende bergketen van het Gardameer. Deze mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. Als je met de kabelbaan vanuit Malcesine of met de stoeltjeslift vanuit Pra omhoog gaat naar de Monte Baldo heb je daar op een hoogte van 1800 meter natuurlijk al een fantastisch uitzicht op het Gardameer. Zeker vanaf de weilanden waar vanaf de paragliders vertrekken voor hun vlucht naar beneden. Maar je kunt nog verder omhoog, bijvoorbeeld via een mooie wandeling naar de berghut Rifugio Telegrafo. Vanaf het terras van deze berghut heb je een fantastisch uitzicht. Met helder weer kun je hier zelfs het hele meer en het achterliggende land zien liggen.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 9

Anfiteatro del Vittoriale

Aan de westkant van het Gardameer ligt het stadje Gardone Riviera. Op een heuvel bij Gardone Riviera ligt het museum Il Vittoriale degli Italiani, een van de meest bijzondere bezienswaardigheden aan het Gardameer. Het museum is een wonderbaarlijke verzameling van gebouwen, (kunst)voorwerpen en voertuigen in een park. Ook is er een openluchttheater met een prachtig uitzicht op het Gardameer. In dit amfitheater worden tijdens de zomermaanden concerten en voorstellingen georganiseerd.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 10

Griezelterrassen Pieve

Trémosine sul Garda is een gemeente die bestaat uit 18 bergdorpjes aan de westoever van het Gardameer. Een ideale bestemming voor mensen die houden van rust, natuur en prachtige vergezichten. In het hooggelegen Pieve adverteren enkele restaurants en hotels met de slogan ‘huivering wekkende terrassen’ (terrazza del brivido). De terrassen van restaurant Miralago en hotel Paradiso ‘zweven’ enkele honderden meters boven het Gardameer. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Gardameer en aan de overkant de Monte Baldo.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 11

Rocca di Manerba

Vlakbij Manerba del Garda ligt de Rocca di Manerba. Via een uitdagende wandeling kun je hier naar de top van de 217 meter hoge rots met een adembenemend uitzicht over het zuiden van het Gardameer als beloning. Op de rots vind je overblijfselen van een burcht die in 1570 werd verwoest. Via een pad dat goed te bewandelen is ben je in een half uur op de top.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 12

La Rocca di Solferino

Iets verder weg van het Gardameer, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda, ligt het historisch dorpje Solferino. In dit dorp ligt de vierkante toren La Rocca di Solferino. De toren werd gebouwd in 1022 en is 23 meter hoog. Hij wordt ook wel ‘La Spia d’Italia‘, de Spion van Italië, genoemd vanwege zijn strategische positie. Op het dakterras van de toren heb je bij helder weer een prachtig uitzicht: van het Gardameer tot de Alpen en van de Povlakte tot de Apennijnen.

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 13

De toren van San Martino della Battaglia

Een andere historische toren, La Torre di San Martino della Battaglia, ligt bij Pozzolengo en San Martino della Battaglia ten zuiden van Sirmione. Hier vond in de 19e eeuw een historische veldslag plaats. De toren is 74 meter hoog en boven geniet je bij helder weer van een prachtig uitzicht op het Gardameer, de Alpen en de Monte Baldo. 

De mooiste uitzichten bij het Gardameer 14