[et_pb_dmb_breadcrumbs show_final_breadcrumb=”off” _builder_version=”4.6.0″ vertical_offset_tablet=”0″ horizontal_offset_tablet=”0″ custom_margin=”0px|0px|0px|0px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ z_index_tablet=”500″ body_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” separator_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” separator_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” separator_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” linkhover_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” linkhover_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” linkhover_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” global_module=”13640″ saved_tabs=”all” global_colors_info=”{}”][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Venetië: de meest romantische stad van Italië

Vanaf het Gardameer kun je ook een dagtocht naar het romantische Venetië maken. Met de auto kost het een kleine 2 uur voor de 140 kilometer. Vanaf Peschiera del Garda en Desenzano del Garda kun je ook met de trein. Met de intercity kost dat ongeveer 20 euro voor een retourtje. De treinreis duurt dan 1 uur en 25 minuten. Je kunt ook voor 12 euro met een regionaal (boemel)treintje. Dan duurt de reis 1 uur en 50 minuten.

Let op: vanaf 16 januari 2023 moet je voor een dagje Venetië een ticket reserveren en toegang betalen! Het gaat om een bedrag van 3 tot 10 euro per dag en geldt alleen voor diegenen die niet in Venetië overnachten. Lees meer over deze plannen in dit artikel.

Gardameer_Canal-Grande-Venetie-venezia-1.jpg

Venetië is een unieke stad gebouwd op 117 eilanden, die met ruim 400 bruggen en meer dan 150 kanalen met elkaar verbonden zijn. Je loopt er door smalle steegjes, over de mooiste pleinen en bezoekt een van de vele fraaie paleizen, kerken of musea.

Gondelvaart

Een handig vervoermiddel in Venetië zijn de busboten. Met een dagkaart kun je de hele dag gebruik maken van de boten en bij alle bekende punten in- en uitstappen. De romantische tocht met een gondel door de kanalen van de stad is een van de belangrijkste  toeristische attracties in Venetië.

TIP: Reserveer een tocht met een gondel van tevoren online! Je bent dan verzekerd van een romantische rondvaart door de kanalen van Venetië.

Naast de gondelvaart is het handig om ook voor andere top attracties in Venetië tickets van te voren te reserveren. Veel musea en bezienswaardigheden kom je alleen binnen als je een tijdslot hebt gereserveerd.
Reserveer een ticket voor:
Palazzo Ducale (Doge Paleis)
Basiliek San Marco
Hop-on Hop-off cruise
Peggy Guggenheim Museum

Piazza San Marco

Het centrum van Venetië is het San Marco-plein. Hier vind je de bekende Basiliek van San Marco, zowel van buiten als van binnen indrukwekkend. Elke dag staan er rijen toeristen te wachten voor deze kerk met vijf witte koepels.

Een andere hotspot, naast de Basiliek, is het Dogenpaleis. Hier woonden de Dogen, die Venetië tot de achttiende eeuw met ijzeren hand regeerden. Ze waren zowel de baas van Venetië als van de Katholieke kerk. Ook de Campanile, een klokkentoren van 98,5 mtr, kun je er bekijken. Het plein wordt aan de zijkanten begrensd door voormalige regeringsgebouwen van de republiek en talrijke terrassen. Het bekendste terras van Venetië is dat van Florian, een kopje espresso kost daar € 8,-.

TIP: Voor een bezoek aan Venetië is de Venice City Pass een aanrader! Met deze pas heb je gratis en skip-the-line toegang tot drukbezochte attracties als het Palazzo Ducale (Dogepaleis) en de Basiliek San Marco. De toegang tot andere attracties en musea in Venetië is ook inbegrepen. Met de Venice City Pass kun je ook een boottocht over de Canal Grande of een tocht met een gondel maken.

Gardameer_piazza-San-Marco-venetie-stef.jpg

Rondvaart met een vaporetto

Het Dogenpaleis is niet het enige paleis van Venetië. Langs het Canal Grande, met vier kilometer het langste en belangrijkste kanaal van de stad, staan verschillende paleizen. Tijdens een rondvaart met een vaporetto (boottaxi) zie je ze allemaal.

Het is ook een leuke manier om de drie bruggen over het Canal Grande te zien. Zonder twijfel de beroemdste is de Ponte de Rialto, de Rialtobrug. Gebouwd in 1591, 48 meter lang en 22 meter breed. Op de overdekte brug bevinden winkeltjes, en in de straatjes er om heen cafeetjes en restaurants.

Gardameer_campanile-venetie-venezia.jpg

Flaneren

De Riva degli Schiavoni is een mooie straat, gelegen langs het Canale di San Marco. Genoemd naar de handelaren uit Dalmatië (Schiavonia). Het is een heerlijke plek om te flaneren. Je loopt langs huizen in verschillende kleuren. Verder kun je naar de boten kijken die aangemeerd liggen, ook de gondels ontbreken natuurlijk niet!

Gardameer_gondels-venetie-venezia.JPG

Musea

Tot de bezienswaardigheden van Venetië behoren ook een aantal topmusea. Zoals het wereldberoemde Guggenheim, dat naast New York, Berlijn en Bilbao ook een vestiging in Venetië heeft. De collectie bestaat uit de verzameling van Peggy Guggenheim, met werken van Dali, Picasso en Miro. Haar woonhuis in Venetië, het Palazzo Vernier dei Leoni, vlakbij het Canal Grande, werd na haar dood een museum.

Het mooiste en best onderhouden palazzo langs het Canal Grande is Ca’ d’Oro, oftewel het ‘Gouden Huis’. Sinds 1927 is het een kunstgalerij. Zowel het paleis als de kunstcollectie is een juweeltje om te zien!

Gardameer_ponte-rialto-venetie-1a.jpg

Bezienswaardigheden Venetië

  • Basiliek van San Marco, de grootste kerk van Venetië, gelegen aan het San Marco-plein
  • Palazzo Ducale, het Dogenpaleis naast de Basiliek op Piazza San Marco
  • Brug der Zuchten, Ponte dei Sospiri, verbindt het Dogenpaleis met de oude gevangenis
  • Rialtobrug, Ponte di Rialto, een van de bekendste bruggen ter wereld, overspant de Canal Grande

Meer informatie en tips over Venetië vind je op de website Venetie-Nu.

Gardameer_Venetie-brug.JPG

Markt

Rialtomarkt, een drukke markt, gelegen in het verlengde van de Rialtobrug. Eeuwen lang de plek waar dure stoffen en zilver en goud verhandeld werden. Tegenwoordig de plek waar Venetianen hun dagelijkse boodschappen halen, zoals groenten, fruit, vlees en vis.

Kies een hotel in Venetie.

Lees ook: Venetië als budgetbestemming.

Gardameer_Venetie2013_041.jpg