Milaan: shoppingmekka en designstad

Milaan is na Rome de grootste stad van Italië, het is dé zaken- en modestad van het land. Met de auto is het vanaf het zuiden van het Gardameer ongeveer 140 km naar Milaan. Vanuit Peschiera en Desenzano ben je met de hogesnelheidstrein in 1 uur en 10 minuten in het centrum van Milaan. Met de (goedkopere) stoptrein doe je er ongeveer anderhalf uur over. Tip: koop een dagkaart voor Lombardije, die is geldig voor de heen- en terugreis én voor de metro in Milaan en kost slechts 15,50 euro.

Gardameer_duomo-1l.jpg

Milaan is het mekka voor mode en design, een paradijs voor shop-a-holics. Maar er is meer te zien en te beleven, zoals prachtige kerken, musea, werk van Leonardo da Vinci, en andere mooie gebouwen. En natuurlijk San Siro, het beroemde voetbalstadion van Inter en AC Milan.

TIP 1: Met de Milan Pass heb je gratis en skip-the-line toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea in Milaan, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer of de hop-on hop-off bus en krijg je korting bij diverse restaurants en winkels in Milaan.

TIP 2: Om Milaan eenvoudig binnen een dag te zien raden wij de Hop-on Hop-off Bus aan. De bus stopt bij alle belangrijke hoogtepunten in Milaan, zoals de Santa Maria delle Grazie (met het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci), Castello Sforzesco, Teatro alla Scala, de hippe wijk Brera, het San Siro Stadion en uiteraard de Dom van Milaan. Je kunt uitstappen waar je wilt en vervolgens weer verder gaan als je één van de bezienswaardigheden of musea beter bekeken hebt. Bekijk hier de route van de bus en reserveer je tickets vooraf. 

Gardameer_galleria-1e.jpg

Top Attracties

Tegenwoordig is het handig om je tickets voor de top attracties in Milaan vooraf vast te leggen. Veel musea en bezienswaardigheden kom je alleen binnen als je een tijdslot gereserveerd hebt. Wij bieden een overzicht van enkele belangrijke activiteiten en attracties in Milaan.

Mode

Mode is belangrijk voor Italianen, en dat zie je in deze stad overal terug: piekfijn verzorgde Milanezen en winkelstraten. Het is de stad van topdesigners als Versace, Gucci en Armani. In de Via Montenapoleone zijn alle grote ontwerpers gevestigd, van superduur tot onbetaalbaar. Deze straat vormt één zijde van de Gouden Vierhoek, de Quadrilatero d’Oro, waar de mooiste, chicste en duurste winkels van Milaan gevestigd zijn. Mocht een nieuwe outfit toch iets te duur zijn, dan kun je in de bijbehorende cafés van de grote designerstores wel een echt kopje Armani-espresso drinken!

Gardameer_galleria-1f.jpg

Galleria Vittorrio Emanuele II

Op het Piazza del Duomo, het hoofdplein van de stad, vind je de Galleria Vittorio Emanuele II, de beroemde historische winkelgalerij. Wie niet bereid is een maandsalaris aan een paar Italiaanse designerschoenen te besteden, kan terecht op de markten van Papiniano (zaterdagochtend) en San Donato (zondagochtend). Thuiskomen met échte nep-Versaces voor slechts enkele tientjes, is hier zeker mogelijk.

Duomo

Dankzij het katholieke geloof wordt Milaan gesierd door de meest prachtige kerken. Het neusje van de zalm is uiteraard de Dom (Duomo) van Milaan, een van de grootste kerken ter wereld. Met meer dan 3000 torentjes en beeldjes en een geweldig uitzicht over de stad is de Duomo een absolute must-see.

Castello Sforzesco

In het hart van Milaan staat het Castello Sforzesco. Vanuit deze gigantische vesting met grachten, ophaalbruggen en muren van 4 meter dik, heersten de Visconti’s en Sforza’s eeuwen geleden over de stad. Via de 70 meter hoge Torre Filarete kan het indrukwekkende kasteel betreden worden.

Gardameer_Castello-sforzesco-1d.jpg

Cimitero Monumentale

Breng ook zeker een bezoekje aan de Cimitero Monumentale, een van de indrukwekkendste begraafplaatsen in Italië. Hedendaagse kunst wordt hier afgewisseld met klassieke Italiaanse beelden, maar ook Griekse tempels en prachtige gedenkzuilen sieren dit kerkhof.

Gardameer_kerkhof-cimitero-3.jpg

Leonardo da Vinci

Onmisbaar in de vele musea van Milaan is natuurlijk het genie Leonardo da Vinci. In Museo Scienza en Bibliotheca Ambrosiana zijn veel van zijn werken terug te vinden. In de prachtige Santa Maria delle Grazie kerk is het beroemde fresco van Het Laatste Avondmaal door Da Vinci te zien.

Gardameer_Leonardo_da_Vinci_Ultima_ce.jpg

Bezienswaardigheden in Milaan:

  • Dom van Milaan, een van de grootste kathedralen ter wereld aan de Piazza del Duomo
  • Castelo Sforzesco, grote vesting midden in de stad, in het kasteel zijn diverse musea gevestigd
  • Teatro alla Scala, een van de mooiste operagebouwen ter wereld
  • Basilica di Sant’Ambrogio
  • San Siro, stadion van AC Milan en Inter Milan
  • Galleria Vittorio Emanuele II, historische winkelgalerij tussen de Piazza del Duomo en Piazza della Scala
  • Centro Commerciale Oriocenter, grootste winkelcentrum van Italië, net buiten Milaan

Meer informatie en tips over Milaan vind je op de website Milaan-Nu !
Op zoek naar een hotel in Milaan? De beste prijzen vind je in dit overzicht van ruim 400 hotels in Milaan!

Vliegen naar Milaan is een uitstekende mogelijkheid om een paar dagen van een stedentrip te genieten. Er zijn twee internationale luchthavens in de omgeving van de stad, die uitstekend op het openbaar vervoer zijn aangesloten. Ryanair vliegt vanaf de vliegvelden Eindhoven, Düsseldorf-Weeze en Brussel-Charleroi naar het vliegveld Orio al Serio bij Bergamo. Dat ligt op 50 km van Milaan. Als je flexibel bent in het boeken van een stedentrip dan kun je regelmatig goedkoop vliegen naar Milaan.

Lees ook: Milaan als budgetbestemming.

(foto’s Albert van den Boomen)

Gardameer_castello-sforzesco-milaan.jpg