[et_pb_dmb_breadcrumbs show_final_breadcrumb=”off” _builder_version=”4.6.0″ vertical_offset_tablet=”0″ horizontal_offset_tablet=”0″ custom_margin=”0px|0px|0px|0px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ z_index_tablet=”500″ body_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” separator_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” separator_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” separator_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” linkhover_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” linkhover_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” linkhover_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” global_module=”13640″ saved_tabs=”all” global_colors_info=”{}”][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Mantova (Mantua)

Mantova (of Mantua) is een prachtige stad 50 kilometer ten zuiden van het Gardameer. De kleine stad (50.000 inwoners) wordt aan drie zijden omspoeld door drie grote meren die worden gevoed door de rivier de Mincio. Een vierde meer, waardoor Mantova een verdedigingsgordel van water had, is eind 18e eeuw opgedroogd.

Gardameer_Mantova_1.jpg

Mantova is een eeuwenoude stad, meer dan 2000 jaar voor Christus gesticht. Vooral de late Middeleeuwen en de Renaissance hebben Mantova, in die tijd de residentie van de machtige familie Gonzaga, verrijkt met monumenten en kunstwerken, die het tot een van de aantrekkelijkste kunststeden van Noord-Italië maken. Bij het binnenrijden van Mantova via de Ponte di San Giorgio heb je al meteen een prachtig zicht op de skyline van de stad. In 2016 was Mantova de culturele hoofdstad van Italië.

Palazzo Ducale

Mantova is een prettige stad om te bezoeken. Het oude centrum, met zijn stille, met keitjes geplaveide straten is van bescheiden afmetingen en gemakkelijk te voet te doorkruisen. De belangrijkste bouwwerken in Mantova zijn het Palazzo Ducale en het Palazzo Tè, beiden gebouwd in de periode dat de familie Gonzaga aan de macht was.

Het Palazzo Ducale, residentie van de familie Gonzaga, ligt aan het mooie Piazza Sordello. Het is een enorm complex van aaneengeschakelde paleizen, tuinen, galerijen, binnenplaatsen, een kasteel en kerk. ‘Een stad in de vorm van een paleis’ werd het wel genoemd, het was lange tijd het grootste paleis van Europa.

Het complex telt meer dan vijfhonderd kamers en 15 tuinen, hoven, pleinen en binnenplaatsen. Op het hoogtepunt woonden er meer dan duizend mensen. Er zijn prachtige zalen met muur- en plafondbeschilderingen en andere kunstwerken. Bijzonder is ook de hangende tuin van Palazo Ducale, op een hoogte van twaalf meter. Gebouwd in 1579 en 1580, ondersteund door een dubbele rij arcades. De tuindeuren van Salone dei Fiumi (de Zaal van de Rivier, vroeger de dinerzaal) kijken uit op deze tuin. Vlakbij op een klein plein zie je de paleiskapel van het hof, Basilica di Santa Barbara, gebouwd tussen 1552 en 1562.

Gardameer_Mantova_Piazza_delle_Erbe.jpg

Fresco’s

De allergrootste schat van Mantova is in het kasteel Castello di San Giorgio te vinden. Dit kasteel werd eind 14e eeuw gebouwd voor militaire doeleinden. De binnenplaats wordt aan drie zijden omgeven door arcades en een wenteltrap die naar de eerste verdieping leidt. Daar kom je binnen in een ontvangsthal en bevinden zich de mooiste vertrekken van het kasteel. Waaronder een torenkamer, de Camera degli Sposi, beschilderd door Andre Mantegna met een schitterende serie fresco’s.

Je ziet hier ook een van de eerste trompe-l’oeils die in de renaissance werden geschilderd – een open koepel waardoorheen een stukje blauwe hemel prijkt, met een pauw en engeltjes die over een balustrade leunen. Op de wand van de schoorsteen is een episode uit het leven van Markies Marchese Ludovico samen met zijn familie uitgebeeld.

Na de enorme schade die werd veroorzaakt door een fikse aardbeving in 2012 sloot de Camera degli Sposi haar deuren voor een grootschalige restauratie. Vanaf 3 april 2015 kun je deze bijzondere kamer weer bezoeken. Een andere mooie zaal in het Palazzo Ducale is de Sala dello Zodiaco, die zijn naam dankt aan de sterrenbeelden op het plafond, geschilderd op een intens blauwe achtergrond.

Gardameer_Mantova_piazza_sordello_palazzo_ducale.jpg

Op het plein achter het Palazzo Ducale, het Piazza Sordello, kunnen de Duomo, herbouwd in 1545, het Palazzo Vescovile, Palazzo Bonacolsi (eind 13e eeuw), Palazzo Castiglioni en de Torre della Gabbia uit 1300 worden bezichtigd.

Palazzo Te

Het Palazzo Te is ook een must voor bezoekers van Mantova. Het voormalige lusthof en buitenverblijf van markies Federico II Gonzaga ligt aan de rand van de stad. Het is bereikbaar via het water of via de lange brug van PortaPusterla. Vanuit het centrum loop je hier via de Percorso del Principe in een half uur naar toe.

Het paleis is gebouwd tussen 1524 en 1535 en is een meesterwerk van Giulio Romano, die zich bij het ontwerp liet inspireren door de ‘domus romana’. Het palazzo is een vierkant gebouw met slechts één verdieping, met in het centrum een grote binnenplaats en vier ingangen. De grootste ingang kijkt richting de stad en is een loge, genaamd Loggia Grande.

Palazzo Te is verdeeld in grote vertrekken, elk versierd met fraaie fresco’s. De bekendste zalen zijn de Camera dei Giganti, een kamer vol reuzen, de Camera di Amore e Psiche, met de nodige erotische taferelen, en de Sala dei Cavalli, de zaal van de paarden. ter herinnering aan de paardenstallen die hier vroeger stonden. De villa herbergt ook een museum (Musea Civico di Palazzo Te).

Gardameer_Mantova,_piazza_erbe,_palazzo_della_ragione.jpg

Slenteren over het piazza

De Piazza Mantegna vormt samen met de Piazza del Erbe het hart van de stad. Aan het eerste plein zie je de imponerende gevel van de Basilica di Sant’Andrea, de grootste kerk van Mantova, honderd meter lang. Aan de schilderachtige Piazza delle Erbe staan enkele opvallende middeleeuwse gebouwen, waaronder het Palazzo della Ragione, vroeger een rechtbank, de Torre dell’Orologio met een astronomisch uurwerk en de Rotonda di S. Lorenzo, een ronde kerk uit de 11e eeuw.

Op het Piazza Broletto loop je onder lange booggalerijen met gezellige barretjes, gelatiere en winkeltjes. Hier vind je naast het Palazzo del Podesta en het Palazzo del Massaro, het standbeeld van Vergilius. De grote Romeinse dichter werd in 70 v. Chr in Mantova geboren.

Gardameer_Mantova_Palazzo_del_Capitano.jpg

Museo Archeologico

Het Archeologisch Museum van Mantova ligt in de buurt van het Palazzo Ducale. In dit museum kun je sinds april 2014 Gli Amanti di Valdaro zien liggen: de skeletten van twee geliefden die elkaar omarmen sinds het Neolithicum. Een zesduizend jaar durende omhelzing… Deze ‘Romeo en Julia uit de prehistorie’ werden in 2007 opgegraven in Valdaro, ten noorden van Mantova. Het is een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de afgelopen decennia. De museumcollectie bevat daarnaast talloze voorwerpen uit het neolithicum, uit de bronstijd, objecten van de Etrusken, de Kelten, de Romeinen, de Longobarden, de Goten en kunstschatten uit de middeleeuwen en de renaissance, allemaal gevonden op het grondgebied van Mantova.

Gardameer_Mantova-Rotonda_di_San_Lorenzo.jpg

Bezienswaardigheden Mantova (Mantua):

 • Basilica Sant’Andrea, een van de bekendste renaissance-kerken in Lombardije
 • Palazzo Ducale, voormalige residentie familie Gonzaga, enorm complex met meer dan 500 vertrekken
 • Palazzo Te, buitenverblijf en lusthof van markies Federico Gongaza
 • Castello di S. Giorgio, kasteel met de Camera degli Spodi, een torenkamer met prachtige fresco’s van de  hand van Andre Mantegna.
 • Duomo, romaanse kerk met 18e-eeuwse facade en klokkentoren uit de 11e eeuw
 • Rotonda di S. Lorenzo, ronde, romaanse kerk uit de 11e eeuw
 • Torre dell’Orologio en Torre della Gabbia
 • Teatro Scientifico, theater uit de 18e eeuw, een juweeltje, volledig van hout en nog altijd in gebruik
 • Palazzo d’Arco, neo-klassiek paleis met aardige schilderijencollectie
 • San Sebastiano, kerk uit de 15e eeuw
 • Museo Archeologico, archeologisch museum van Mantova.
Gardameer_mantova-Palazzo_Te_1.jpg

Markten

Donderdag is de wekelijkse marktdag in Mantova. Leuker dan de gewone weekmarkt is echter de Mercato Contadino, de boerenmarkt, die elke zaterdagochtend wordt gehouden aan de Lungorio IV Novembre. Boeren uit de nabije omgeving brengen hier hun oogst naar toe, vers van het land. Elke derde zondag van de maand is er een antiekmarkt in het historisch centrum van Mantova, ’s winters aan het Piazza Sordello en ’s zomers (van april tot en met september) aan het Piazza Virgiliana.

Kies een hotel in Mantova.

Gardameer_Mantova,_piazza_erbe,_palazzo_della_ragione.jpg
Gardameer_mantova-palazzo-te-amore.jpg
Gardameer_mantova-Palazzo-Te-Giulio.jpg
Gardameer_Mantova_Palazzo_Bonacolsi.jpg