Salò, de mooiste boulevard van het Gardameer

Salò is een fraaie badplaats aan een baai aan de westoever van het Gardameer. Het is met 10.000 inwoners een van de grotere plaatsen aan het meer. Het stadje is tegenwoordig een van de elegantste en meest luxueuze badplaatsen aan het Gardameer. Dit heeft het voor een belangrijk deel te danken aan de langste, en volgens velen ook de mooiste boulevard langs het meer, de Lungolago Zanardelli.

Gardameer_Salo_(20).JPG

Het ene café ligt hier naast het andere, je struikelt er over de restaurants en aan de oever staan bankjes, waarop je met een ijsje kunt bekijken hoe andere vakantiegangers hun boten aan de steiger vastmaken. Een topbestemming!

Het gezellige oude gedeelte van Salò kom je binnen via twee toegangspoorten uit 1463. Je kunt shoppen bij allerlei leuke winkeltjes, maar er zijn ook exquise delicatessenzaken en luxe winkels te vinden op het gebied van kleding en woninginrichting.

Gardameer_Salo_(22).JPG

Historie

Behalve als badplaats en handelsplaats is Salò ook altijd in bestuurlijke zin belangrijk geweest. Salò werd vermoedelijk door de Etrusken gesticht en is door de eeuwen heen – bij de Romeinen, later bij de Venetianen – de zetel geweest van diverse bestuurders van de streek.

Van oktober 1943 tot april 1945 was Salò hoofdstad van de door Benito Mussolini gestichte vazalstaat Republiek van Salò. De film Salò of de 120 dagen van Sodom van Pier Paolo Pasolini is genoemd naar deze periode van de stad Salò. Het belangrijkste bouwwerk is de Dom, de enige langs het meer. Het is een prachtige kerk in Gotisch-Venetiaanse stijl.

Gardameer_Salo_(21).JPG

Regelmatig zijn er op zaterdag rondleidingen met gids door de stad. Informatie bij het Bureau voor Toerisme. Ook kan met vanuit Salo een boottocht maken naar het prachtige eiland Isola del Garda. Ten noorden van Salò strekt zich het regionale natuurpark Alto Garda Bresciano uit.

Gardameer_Salo.JPG

Bezienswaardigheden Salo:

  • Santa Maria Annunziata: de Dom van Salò, wordt gezien als de grootste en belangrijkste kerk langs het meer
  • Palazzo del Podesta: het raadhuis uit de 16e eeuw, ingestort bij de aardbeving van 1901, werd vier jaar later weer opgebouwd – let vooral op de Venetiaanse gevel en de bogengaanderij
  • Museo Civico Archeologico: archeologisch museum in het Palazzo della Magnifica Patria, naast het raadhuis
  • Isola del Garda: het grootste en mooiste van de zeven eilanden in het Gardameer, boottocht en rondleiding door de tuinen is mogelijk.

Markt
Iedere zaterdagochtend in de Via Zane van 8 tot 13 uur. Op dinsdag is er een markt met voedingswaren op de Piazza Vittorio Emanuele van 8.00 tot 13.00 uur.

Gardameer_Salo_(23).JPG
Salò, de mooiste boulevard van het Gardameer 1