Monzambano en Castello Lagusello

Monzambano is een leuk stadje in de Morenische heuvels ten zuiden van het Gardameer. Vlakbij ligt het kleine dorp Castellaro Lagusello, uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italië (I borghi più belli d’Italia). 

Monzambano en Castello Lagusello 1

Monzambano

Monzambano, een ommuurde borgo, ligt aan de rivier de Mincio, in het hart van het natuurpark Parco del Mincio. Het oude centrum wordt gedomineerd door het Castello Scaligeri en een mooie kerk. Het kasteel wordt omringd door dikke muren met twee torens, waaronder een mooie klokkentoren. Deze muren hebben het kasteel altijd goed beschermd en het is dan ook goed bewaard gebleven. Via een houten poort kom je op de binnenplaats waar zich het kleine kerkje van de patroonheilige San Biagio bevindt. Boven op de wachttoren heb je een prachtig uitzicht op het landschap van de Mincio-vallei.

Gardameer_monzambano-1b.jpg

Kerk

Op een verhoogde plek in het dorp ligt de fraaie kerk van San Michele Arcangelo uit het midden van de 17e eeuw. In de zijkapellen van de kerk bevinden zich kostbare marmeren inlegwerken en altaarstukken, waarvan een de triomf van aartsengel San Michele, naamgever van de kerk, weergeeft. Bijzonder is ook de Via Crucis met veertien met de hand bewerkte houten meesterwerken die de lijdensweg van Christus voorstellen. Aanrader is ook het pleintje ‘Arti e Mestieri’, een karakteristiek plein met een prachtig uitzicht op de rivier de Mincio. Tijdens de zomer vinden hier vaak culturele evenementen en concerten plaats.

Gardameer_Castellaro-lagusello-1.jpg

Wanneer je Monzambano in september bezoekt, ga dan naar het wijnfeest Festa dell’Uva. Tijdens dit feest komen oude tradities weer tot leven. Zo zie je bijvoorbeeld hoe de druiven met de voeten werden geperst, figuranten in oude klederdacht en kraampjes waar middeleeuwse ambachten worden beoefend. Uiteraard kun je je ook tegoed doen aan lokale gerechten met wijn.

Monzambano en Castello Lagusello 2

Castello Lagusello

Castello Lagusello is een middeleeuws dorp met slechts 400 inwoners, omringd door een hoge ringmuur uit 1100. De huizen in het dorp kijken uit op het gelijknamige hartvormige meer. Het historisch centrum wordt omgeven door een muur met kantelen en enkele torens. Een van deze torens doet nog dienst als klokkentoren. Maak een wandeling door de straten van het plaatsje en het ommuurde centro storico, om de sfeer te proeven en de rust te ervaren.

Monzambano en Castello Lagusello 3

Neem ook een kijkje bij de kerk van San Nicola, met een houten Mariabeeld uit de 15e eeuw, en het paleis van markies Tacoli uit de 13e eeuw daar tegenover. Villa Arrighi deed ooit dienst als Casa del Capitano van de Republiek Venetië. In 1997 werd de villa door Napoleon gebruikt als basis voor zijn eerste campagne in Italië, tijdens de oorlog met Ooatenrijk. In het weekend kun je de prachtige tuin en het meertje van Villa Arerighi bezoeken. Castello Lagusello is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italië – I borghi più belli d’Italia. Het dorpje staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Monzambano en Castello Lagusello 4