Moniga del Garda

Moniga del Garda ligt aan het Gardameer, in het lieflijke heuvellandschap tussen Desenzano en Salo. Het dorpje wordt druk bezocht door toeristen dankzij de vele hotels en een flink aantal campings in de omgeving. 

Gardameer_steden-Moniga_del_Garda1.jpg

Kasteel

Het oude gedeelte van het plaatsje ligt op een heuvel. Het moderne deel, met een schilderachtige haven, is naar het meer toe gebouwd. Het kasteel in Moniga dateert uit de 9e-10e eeuw en verkeert nog in redelijke staat. Tegenwoordig is het kasteel een borgo fortificato, vestingstadje. Binnen de gekanteelde muren vind je op elk van de vier hoeken een kleine ronde uitkijktoren, huisjes en tuintjes.

De mastio, de belangrijkste verdedigingstoren uit vroeger tijden, doet nu dienst als klokkentoren van de dorpskerk. Drie andere torens bevinden zich in het midden van de noord-, zuid- en westkant van het kasteel. Rondom het kasteel ligt een uitgestrekt park waar het aangenaam wandelen is en waar je ’s zomers concerten kunt bijwonen.

Moniga is omringd door olijfbomen en wijngaarden. In deze streek wordt de beroemde Chiaretto geproduceerd, een heerlijke, droge rosé-wijn, met een parfum van fruit en bloemen. Ieder jaar wordt in april de beste Chiaretto gekozen. In juli wordt in Moniga een grote wijnmarkt gehouden.

Bezienswaardigheden in Moniga del Garda:

  • Kasteel: met stadsmuren en torens
  • San Martino: kerk uit de 15e eeuw met vijf altaren
  • Kerk Madonna delle Neve

Markt: Iedere maandagochtend tot 13.00 uur.