Lazise

Lazise is populair bij kampeerders en bij liefhebbers van amusementsparken. In de buurt van het stadje aan het Gardameer liggen enkele grote campings, zoals Piani di Clodia en La Quercia. Ook bekende pretparken als Gardaland en Canevaworld en het waterpark Aqua Paradise Park vind je dichtbij Lazise. De weekmarkt elke woensdagochtend is een van de leukste en beste bezochte markten bij het Gardameer.

Gardameer_Lazise_(30).jpg

Stadspoorten en Burcht

Onder de Venetiaanse heerschappij was Lazise een belangrijk handelscentrum. Overblijfsel uit die tijd is het tolhuis aan de haven, van waaruit Lazise eeuwenlang het goederenverkeer op het Gardameer controleerde. Te voet komen bezoekers het kleine stadje binnen via een van de drie stadspoorten in de goed bewaard gebleven stadsmuur met kantelen. Bezienswaardig is ook de indrukwekkende Scaligeri-burcht met zijn zes torens en steile muren in het park van villa Bernini. Villa en kasteel zijn privé-bezit en kunnen helaas niet worden bezocht.

Gardameer_Lazise_(2).jpg

Een wandeling langs de goed bewaard gebleven kasteelmuren is zeker een aanrader. Ook het centro storico van Lazise wordt nog altijd omgeven door de oude stadsmuren, met dertien torens en drie middeleeuwse poorten: Porta Nuova in het noorden, Porta Superiore in het zuiden en Porta Lion in het oosten. Deze poorten werden ooit afgesloten door zogenaamde valhekken. Ook waren er ophaalbruggen en een gracht.

Gardameer_Lazise_(18).jpg

Boulevard

’s Avonds wordt het druk in het plaatsje omdat dan de vele kampeerders komen flaneren over de boulevard of bij het knusse haventje. Er zijn dan ook veel ijssalons en gezellige bars en restaurants te vinden in Lazise. In het nabijgelegen Cola di Lazise ligt het thermale park Villa dei Cedri; een park met hoge oude bomen waar je een groot thermaal meer en zwembaden vindt met een watertemperatuur van 37 graden.

Gardameer_Lazise_(14).jpg

Bezienswaardigheden Lazise:

  • Scaligeri-kasteel
  • Parochiekerk San Niccolo: fraaie, gerestaureerde fresco’s
  • Stadsmuur: rond het oude centrum van Lazise met drie stadspoorten en kantelen

Markt:
Iedere woensdag aan de Lungolago.

Gardameer_lazise-boulevard-1.jpg
Gardameer_Lazise_(3).jpg